banner_990x90_EFE (1)

La Generalitat Valenciana es posa al dia amb els dependents

La conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives destina 18 milions d’euros per pagar les ajudes de desembre i pagar els deutes acumulats

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives,Mònica Oltra, ha anunciat que el seu departament pagarà aquest dimarts la nòmina de la dependència del mes de desembre, amb el que es posa al dia en els pagaments a aquest col·lectiu que, amb l’antic govern del Partit Popular, havia arribat a acumular  retards de diversos mesos en el cobrament d’aquestes ajudes.

Oltra ha fet aquest anunci en una roda de premsa, en la qual ha comparegut amb la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas, i el secretari autonòmic d’Inclusió, Alberto Ibáñez, i en la qual ha fet un balanç dels primers sis mesos de govern, que, ha assenyalat, no és “triomfal, però sí molt satisfactori”.

Sobre el pagament d’ajudes a la dependència, Oltra ha explicat que a partir de demà el govern valencià pagarà un total de 18,8 milions d’euros, dels quals 13 milions es destinaran a les ajudes del mes de desembre i 5,8 milions són per pagar els endarreriments que es deuen als hereus de persones dependents. Aquesta quantitat se suma als 13,3 milions d’euros que la conselleria va destinar el passat 10 de desembre a pagar les ajudes del mes de novembre.

Amb aquests pagaments, la conselleria d’Igualtat es posa al dia en l’abonament de les ajudes a la dependència, que, a partir del proper any es preveu que comencin a cobrar-se entre l’1 i el 5 de cada mes, en compliment del primer eix de l”Acord del Botànic’ – pacte de govern subscrit pel PSPV, Compromís i Podem–, que és el treballar per rescatar a les persones que en aquest cas tenen “una major vulnerabilitat”.

La vicepresidenta també ha explicat que en aquests sis mesos de govern s’ha aconseguit revertir la tendència de l’antic executiu, i superar per primer vegada en dos anys la taxa de reposició de morts del sistema d’atenció a la dependència, amb 1.971 incorporacions netes, arribant a la xifra de 43.926 expedients.

“Durant els anys anteriors s’havia entès que aquesta era una conselleria ‘María’, que no tenia importància, per això sempre se situava en els escalafons més baixos del Consell, i al capdavant hi havia persones que tenien escàs pes polítics i poca voluntat”, ha explicat Oltra, qui ha assenyalat que amb el nou Consell això ha canviat. Aquest és un departament “troncal”, com ho demostra l’increment de gairebé el 18 per cent que ha experimentat el pressupost d’aquest departament per al 2016.

Nou escenari per al 2016

Segons la vicepresidenta, l’augment de les partides pressupostàries de la conselleria d’Igualtat està permetent fer front als pagaments amb major celeritat i també “alterar les prioritats” que, juntament amb “el que no es roba” permet anar fent camí fins que s’aconsegueixi un model de finançament just per al País Valencià.

Mònica Oltra ha explicat altres de les novetats del seu departament per al pròxim any. Així, la consellera d’Igualtat ha destacat que l’ eliminació del copagament als centres d’atenció diürna ha estat un altre dels assoliments del nou govern. Una mesura que beneficia a més de 4.669 usuaris, que obtindran un estalvi de 8,2 milions d’euros, que se sumen als 16,3 milions d’euros que s’estalvien 12.482 usuaris als quals no es tindrà en compte les pagues extres en el càlcul de la seva capacitat econòmica.

Així mateix, ha explicat que s’ha augmentat els diners que es dóna per a despeses personals, que s’incrementa en un 57 per cent en el cas de les persones amb diversitat funcional i un 24 per cent en el cas de les persones majors.

D’altra banda, s’estableix per a la prestació econòmica vinculada al servei i d’assistència personal una quantia de 715,07 euros per al grau III, 426,12 euros per al grau II, i 300 euros per a les persones dependents amb grau I reconegut. Aquestes quantitats seran lleugerament superiors per a aquells que conservin el nivell, que va ser eliminat pel govern espanyol dins dels diferents graus.

Les ajudes també s’incrementen en el cas de les famílies que acullen, que passen de percebre 120 euros al mes a 360. Un augment que va en la línia de la conselleria de fomentar l’acolliment familiar a menors en detriment dels centres.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.