Valencia Noticias | Redacción.- La plaça de l’Ajuntament quedarà tancada al trànsit este últim diumenge de mes, per tercera vegada, i albergarà en esta ocasió el mercat de producció local “De l’horta a la plaça”, una experiència amb la qual es vol acostar les ciutadanes i ciutadans tot el que hi ha i es produïx en l’horta periurbana de València i posar l’agricultura, amb el seu potencial ecològic, econòmic i d’alternativa laboral, en l’agenda política.
La regidora d’Agricultura i Horta, Consol Castillo, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, han presentat este mercat de l’horta en el cor de la ciutat en el qual s’instal·laran 80 parades entre les 10:00 i les 17:00 hores del diumenge, dins d’una iniciativa que continua amb la labor de recuperació de la plaça de l’Ajuntament per a ús ciutadà i que, alhora, vol posar en valor “un element molt important i fins ara relegat com és l’horta”, segons ha explicat la regidora.
En este mercat de l’agricultura i l’horta, que compta amb la col·laboració del Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI), del Consell Agrari Municipal, l’EMT i la Generalitat Valenciana, hi haurà també tallers infantils, presentació de projectes i activitats musicals. ”Començarà i acabarà amb una batucada”, ha explicat Consol Castillo, que ha recordat les mesures del nou Govern municipal per a protegir l’horta de València i evitar que continue destruint-se, el potencial alternatiu de la qual, tant en l’econòmic com d’iinserció sociolaboral, ha ressaltat.
L’horta és un senyal d’identitat
A més de productes ecològics de l’horta “sense entrar en col·lisió ni en competència amb els venedors tradicionals”, hi haurà xarrades, demostracions culinàries, presentació de varietats i cultius presents en l’horta periurbana de València “que poden obrir els ulls a la ciutadania sobre la necessitat d’un canvi en la cultura alimentària. És una primera acció que complementa les que ja estem duent a terme per a canviar l’alimentació per exemple en els centres escolars i residències de majors”
Giuseppe Grezzi, per la seua banda, ha demanat a les valencianes i valencians que acudixen a la plaça per a gaudir d’este mercat, que ho facen caminant, amb bicicleta o transport públic, i ha informat sobre la desviació de vora 20 línies d’autobús de l’Empresa Municipal de Transport, que instal·larà una carpa en la qual el cuiner Salvador Gascón farà una exhibició relacionada amb l’arròs amb denominació d’origen.
La circulació pels carrers de la Pau i de Sant Vicent Màrtir quedarà restringida a residents, taxis i autobusos, incloent-hi el Bus Turístic, segons ha informat Grezzi,”però s’han habilitat vies alternatives per a accedir a Ciutat Vella”. El regidor ha afirmat igualment que l’objectiu és “que la gent veja el que es produïx a l’horta i després ho busque en els mercats municipals”·
Els participants en esta iniciativa no han hagut de pagar cap quota ni inscripció. Entre ells hi ha col·lectius d’agricultura i defensa del territori agrícola, productors ecològics, organitzadors de tallers, exposicions i iniciatives de difusió didàctica de l’horta. Quant a l’oferta, l’haurà de producte primari fresc o elaborat, artesania i eines agrícoles i fins i tot llibres de temàtica agrícola. Segons el tipus de producte, compartiran la plaça la producció ecològica, producció agroecològica, les varietats locals més tradicionals i les més innovadors, i estarà present també “La tira de comptar”, “una institució foral que és també un senyal d’identitat que volem que es pose en valor”, ha dit Consol Castillo.
“De l`horta a la plaça” és una experiència puntual els resultats de la qual seran tinguts en compte per a escometre noves iniciatives “en les quals es manifeste la pluralitat de l’activitat humana entorn de l’agricultura”.