València Noticies | Redacció.- La Unitat d’Igualtat del Marítim és la primera en posar-se en marxa a la ciutat de València, la qual té assignades dos tècniques d’igualtat que ja treballen a peu de carrer en la detecció i prevenció dels casos de violència masclista des del passat mes de maig.
Ara la regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha assignat un espai perquè també puguen fer atenció personalitzada en una oficina que estarà situada en la biblioteca del carrer de la Reina. Les dones dels barris de la Malva-rosa, Beteró, el Cabanyal, el Canyamelar, el Grau i Natzaret, amb una població de 57.710 habitants (dels quals 29.653 són dones) seran les primeres a comptar amb un centre de referència que treballarà cada dia amb dos tècniques especialistes en l’eradicació de la violència masclista.
La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha recordat que la tasca de les dos tècniques d’igualtat que han començat a treballar en el marítim en la detecció i prevenció de casos de violència masclista “és una tasca de carrer”, però que també “és important que puguen disposar d’una oficina”, en la qual comptaran amb espais per a poder fer atencions individualitzades. A més, també es preveu que a les instal·lacions es realitzen cursos, tallers i xarrades de conscienciació i prevenció a la població dels barris del Marítim.
A més, Lozano destaca la importància d’un centre físic amb cartelleria que l’identifique, on els veïns i veïnes del barri tinguen present eixe espai com un referent en la lluita contra la violència masclista, al qual poder dirigir-se per a rebre assessorament o demanar informació de qualsevol tipus.
Lozano ha dit que esta oficina és “un pas endavant importantíssim, impensable fa només uns anys”. I ha afegit que “la Unitat d’Igualtat de barri ha d’esdevindre un referent, un punt de trobada de dones, homes i entitats, en el qual s’impulsen i promoguen accions destinades a fomentar la igualtat, la no violència i la diversitat”.
L’objectiu de les tècniques és establir una plataforma d’entitats per a treballar en xarxa, amb reunions periòdiques en l’oficina. El seu nom serà la Xarxa d’Entitats per la Igualtat del Marítim i farà una planificació de les accions que es realitzaran anualment, que també haurà d’avaluar posteriorment.
Les tècniques d’igualtat, per tant, arreplegaran totes les demandes i iniciatives dels i de les agents socials del barri i faran una proposta d’accions que s’aprovarà de forma anual. Es donarà publicitat de la línia de subvencions d’Igualtat i s’establiran formes de col·laboració entre les iniciatives socials i l’Ajuntament que permeten abordar l’objectiu comú de fomentar la igualtat real entre dones i homes.
Lozano també ha destacat que “per a oferir un servici de qualitat es vetlarà perquè les professionals reben una formació contínua en matèria d’igualtat i gènere, per a incorporar noves tècniques i metodologies d’intervenció”.
“Quan des del govern municipal parlem de la necessitat d’invertir recursos per a lluitar contra la violència masclista, ens referim a accions com esta, totalment innovadores i que situen la igualtat com un eix central de les nostres polítiques”, ha comentat Lozano.
Altre aspecte important és la coordinació que les tècniques d’igualtat tindran en tot moment amb altres departaments municipals. Així, entre les seues funcions estan mantindre reunions de coordinació amb el Grup Gamma de Policia Local del districte per a establir criteris de derivació i seguiment de casos.
Coordinació, també, amb el Centre Municipal de la Dona per a realitzar accions conjuntes i amb el centres municipals de servicis socials en els casos de víctimes de violència de gènere que són ateses des d’allà.
Finalment, coordinació amb el centre de salut per a detecció de casos i derivació si és necessari. Atenció directa a víctimes de violència masclista, orientació, informació i derivació als servicis que corresponguen i informar, donar difusió i animar a la participació en els tallers dirigits a estudiants per a previndre la violència de gènere.