València Noticies | Redacció.- La Junta de Govern Local ha aprovat hui la comanda de gestió a Pla Cabanyal per a la rehabilitació de vivenda municipal en el barri. Es tracta d’un encàrrec per a gestionar un total de 570.000 euros, corresponents al Pressupost Municipal de 2016, tal com ha explicat hui el regidor Jordi Peris.
A este muntant s’unirà un altre de 588.150 euros, corresponents al pressupost de l’any pròxim, 2017, la qual cosa suma un total d’una poc més d’un milió d’euros (1.058.150 €) que es dedicaran directament a la rehabilitació de vivenda municipal en el barri, davall la gestió de Pla Cabanyal.
Per a això, es disposa d’un llistat de vivendes concretes, totes al voltant de la plaça del Doctor Llorenç de la Flor, és a dir, en plena ‘zona zero’ del barri, l’àrea que patix actualment una pitjor situació. “Això reflectix que es tracta d’una aposta clara per la no reversibilitat del procés de rehabilitació –ha assegurat Jordi Peris–, ja que des de hui mateix, Pla Cabanyal podrà iniciar la redacció de projectes i l’encàrrec de les obres”. Tota la iniciativa ha sigut desenvolupada des de la Regidoria de Vivenda, que gestiona la regidora María Oliver.
La Casa dels Bous i La Llotja de Pescadors, per a la ciutat
També s’ha aprovat hui durant la reunió de la Junta un acord que permetrà recuperar per a la ciutat la Llotja de Pescadors i la Casa dels Bous, “dos edificis emblemàtics del Cabanyal, amb una història llarga i diversa en els seus usos”, en paraules de Jordi Peris.
En principi van estar cedides a la Marina Auxiliante, i es van utilitzar per a activitats pròpies de l’entitat en el seu dia, com ara emmagatzemament de xarxes de pesca o allotjament de bous. La Llotja va passar a ser utilitzada com a vivenda després de la Guerra Civil, encara que l’habitabilitat no es va reconéixer fins als anys cinquanta del passat segle).
Ara, 100 anys després, la cessió dels dos edificis ha caducat. I l’Ajuntament vol recuperar-los per a la ciutat, amb l’objectiu de dedicar-los a usos socials i culturals. La Llotja de Pescadors es preveu dedicar a vivenda pública, mentres que la Casa dels Bous acollirà una dotació de caràcter cultural per al barri.
El regidor Peris ha recordat les afirmacions de la regidora de Vivenda, María Oliver, sobre les aroximadament 40 famílies que residixen en estos moments en l’immoble de la Llotja de Pescadors: en cap cas es desallotjarà cap resident ni família, que podran continuar vivint allí normalment. Únicament s’ha acordat interrompre el tracte successori dels residents, és a dir, que els seus familiars no podran rebre estes vivendes com a herència, atés que es tracta de propietat municipal.
“La recuperació d’ambdós edificis per part de l’Ajuntament –ha conclòs Peris– pretén que es puguen beneficiar d’una rehabilitació d’acord amb la seua singularitat i valor patrimonial. A més –ha afegit– regularem l’accés a ambdós immobles per a garantir la igualtat d’oportunitats, per a facilitar la igualtat d’accés per part de la ciutadania, ja que es tracta d’un recurs públic”.
“Bloqueig del Govern” als prjectes EDUSI
Durant la seua trobada amb els mitjans de comunicació, el regidor Jordi Peris ha lamentat el “bloqueig i la paralització” per part del Ministeri d’Hisenda en què es troben els projectes presentats per al seu desenvolupament amb finançament europeu, a través del programa EDUSI.
Els projectes, plantejats des de nombroses ciutats i capitals de tot el territori estatal, haurien ja d’haver sigut seleccionats i determinats el passat mes de maig, per la qual cosa acumulen dos mesos de retard “per una qüestió merament política”, en paraules de l’edil.
Peris ha recordat que es tracta “de fons europeus, que no tenen cap color polític, i la selecció dels quals ha de respondre únicament als criteris de tipus tècnic establits en la convocatòria”. El regidor ha subratllat que des de l’Ajuntament “continuem esperant amb optimisme que la proposta presentada des de Va Cabanyal estarà entre les triades, atés que complix totes les condicions de la convocatòria”.