València Notícies | Redacció.- La Comissió Permanent Especial de Suggeriments i Reclamacions ha abordat l’informe anual de queixes i suggeriments corresponent a 2016, una vegada que s’ha aprovat alhora el darrer informe mensual, que inclou els últims 15 dies del mes de desembre passat. L’any passat l’Ajuntament de València va rebre 7.288 peticions en total: 689 reclamacions o queixes, 6.168 suggeriments, 363 peticions del Síndic de Greuges, 49 peticions del Defensor del Poble i unes altres 19 peticions que no entren en els anteriors apartats. L’aprovació de l’informe ha comptat amb els vots favorables de l’equip de govern i cap vot en contra, donat que els grups de l’oposició s’han abstingut.
“Este informe anual ja recull resultats derivats de la gestió del Govern de la Nau, que des del primer moment va apostar per facilitar la comunicació de la ciutadania amb la seua administració més propera. Hem desenvolupat tot un seguit de mesures que han fet més senzilla eixa comunicació entre el veïnat de la ciutat i l’Ajuntament i estem molt satisfets per la resposta rebuda i el valor d’eixa comunicació a l’hora de millorar la nostra ciutat”, ha explicat el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo.
Campillo s’ha referit així a la decisió de l’equip de govern municipal a inicis de l’any passat de desenvolupar una ferramenta informàtica que permetera conéixer millor totes les reclamacions i els suggeriments enviats per veïns i veïnes de València. A més, ha recordat que l’any passat també es van implementar tot un seguit de millores en la classificació per temes i subtemes de les instàncies tant presencials com digitals i en la Bústia de la Ciutadania del web municipal. “Hem explicat millor cada apartat perquè resulte més còmode i senzill presentar una reclamació, un suggeriment, sol·licitar informació o comunicar una incidència en via pública”, ha afirmat Campillo, qui ha destacat que “ara hi ha un registre millor de tot el que comunica la ciutadania i a més es fa públic mensualment, a diferència del que ocorria amb els governs del PP, quan un correu amb diverses queixes es computava com una única queixa i no hi havia una informació pública posterior”.
Com que moltes de les mesures preses per facilitar la comunicació amb la ciutadania i la transparència en el tractament d’eixa informació es van implementar a partir del mes de maig, no resulta viable fer una comparativa estricta amb dades d’anys anteriors. No obstant això, Campillo ha valorat molt positivament el volum de comunicacions rebudes i ha destacat que han servit, per exemple, “per prioritzar algunes de les polítiques reclamades pels veïns i veïnes de València en l’elaboració dels pressupostos per a enguany”.
Entre les dades més significatives de l’informe anual abordat hui en la comissió municipal hi ha l’alt grau de compliment d’atenció ciutadana, donat que s’han atés el 96 % de les reclamacions fetes pel veïnat de la ciutat. Paral·lelament, es troben en fase de tramitació peticions rebudes en dates recents i algunes complexes o en què hi ha hagut aportació d’al·legacions.
Del total de peticions rebudes per l’Ajuntament l’any passat, 5.920 van enviar-se mitjançant el web municipal, 1.004 ho feren pel registre d’entrada, 195 es van tramitar per la seu electrònica i 169 es comunicaren per telèfon.
En eixe període de temps les àrees amb un major volum de trasllats van ser les de Medi Ambient i Canvi Climàtic (amb un total de 1.832) i Protecció Ciutadana (amb 1.061 trasllats). Per la seua part, les àrees amb un volum major de peticions d’informes van ser les de Mobilitat Sostenible, amb 241, i la de Desenvolupament Urbà i Habitatge, amb 127.
Informe mensual
Pel que fa a l’informe mensual corresponent al període entre el 16 de desembre de 2016 i el 15 de gener d’enguany, l’Ajuntament ha rebut 684 peticions, un 16 per cent menys que en el mes anterior. En total hi ha hagut 40 reclamacions o queixes, 620 suggeriments, 19 peticions del Síndic de Greuges, 4 peticions del Defensor del Poble i una altra que no entra en els apartats anteriors.