València Noticies | Redacció.- L’Ajuntament de València ha encetat els tràmits per a retirar els honors i distincions de la ciutat atorgats en exaltació de la revolta militar que va originar la Guerra Civil, el conflicte bèl·lic mateix i la posterior dictadura. La proposta d’acord contempla la retirada de 25 honors i distincions de València per a complir la legislació vigent en allò referent a la memòria històrica. A continuació, haurà de passar per comissió i per sessió plenària.
“El Govern de la Nau continua prenent les mesures necessàries per a acabar amb l’època d’incompliment sistemàtic de la llei per part de l’anterior equip de govern del Partit Popular de tot allò relacionat amb la memòria històrica. Som un poble conscient del passat, que treballa en el present i que mira amb il·lusió el futur, i això és incompatible amb el manteniment d’honors i distincions a tot un seguit de personatges protagonistes de les dècades més negres del segle XX”, ha explicat la regidora de l’Àrea de Cultura, Glòria Tello.
Així les coses, la proposta d’acord contempla la retirada de l’Alcaldia Honorària a Adolfo Rincón de Arellano García. A més, deixen de ser fills adoptius de la ciutat: Antonio Aranda Mata, Carlos Asensio Cabanillas, Ramón Laporta Girón, Maximiliano Lloret Gómez, Antonio Barroso y Sánchez Guerra, Camilo Alonso Vega, Jorge Vigón Suero-Díaz, Cirilo Cánovas García, José Luis de Arrese y Magra, Pedro Gual Villalbí, Mariano Navarro Rubio, Jesús Posada Cacho i Jesús Romeo Gorría.
D’altra banda, la proposta planteja la retirada de les medalles d’or de la ciutat a: José Ibáñez Martín, Ramón Laporta Girón, Diego Salas Pombo, Luis Carrero Blanco, Antonio María Oriol y Urquijo i Antonio Rueda Sánchez-Malo. A més, preveu que Miguel Abriat Cantó deixe de ser fill predilecte de València, que es retiren les medalles de plata d’Isidoro Cantarino Calabuig i Antonio Torres Abad i que deixen de ser regidors honoraris de la ciutat José Iruretagoyena Solchaga i Gustavo Urrutia González.
“Una vegada més és este equip de govern qui dóna un pas avant per a resoldre anormalitats democràtiques durant les darreres dècades. València mereix que els seus honors i distincions siguen per a personalitats amb un prestigi, el reconeixement de les quals genere consensos en la nostra societat. I per descomptat, esta ciutat mereix un govern que complisca la llei. Així ho fem i així continuarem fent-ho”, ha afegit Tello, qui ha destacat que tots els expedients relacionats amb la memòria històrica es tramiten després de rebre els informes posteriors a les investigacions necessàries fetes per l’Aula de la Memòria del Departament d’Història de la Universitat de València, a qui ha agraït el treball que està desenvolupant en col·laboració amb l’Ajuntament. “Fem política democràtica basada en la llei i en estudis i investigacions realitzats per entitats consultives recollides en l’article 7 de la Llei de la Memòria Històrica”, ha destacat per a acabar Tello.