València Noticies | Redacció.- La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha expressat hui el compromís de l’equip de govern en la lluita per la visibilitat de les dones lesbianes, i en l’acció continuada i transversal per a la igualtat real de drets entre tota la ciutadania. Hui dimarts, 26 d’abril, se celebra el Dia de la Visibilitat Lèsbica, promogut en 2008 per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB).
Amb este motiu, Lozano presentarà una moció al Ple municipal dijous que ve, en què s’establix l’adopció d’una sèrie de mesures encaminades a impulsar la igualtat efectiva de drets del col·lectiu de dones lesbianes que, tal com ha matisat la delegada, patixen una triple discriminació en la nostra societat: per la seua condició de dones, per la seua condició de lesbianes i per la seua posició minoritzada dins del moviment global de persones homosexuals.
Tal com ha explicat Lozano, la voluntat d’esta celebració i de la moció que presentarà al Ple és “trencar amb el desconeixement i els estereotips que, encara hui, hi ha en la societat sobre la realitat de les dones lesbianes”. La regidora ha denunciat que les dones que pertanyen a este col·lectiu “encara no són tractades com a ciutadanes de ple dret”, especialment en determinats països: en 5 estats es castiga esta condició amb la pena de mort, i en més de 70 es considera un delicte.
En la nostra societat, la lluita discorre per altres vies, però requerix també accions que potencien la visibilitat de les dones lesbianes en tots els àmbits. Per exemple, la regidora ha subratllat la importància que “dones lesbianes, sobretot les de més rellevància pública, siguen visibles, perquè es constituïsquen com a referents positius contra la lesbofòbia que encara es dóna entre la població”. Com a exemple, Lozano ha assenyalat que mentre que “hui en dia, en el nostre entorn és fàcil trobar noms d’hòmens homosexuals coneguts, es fa més difícil trobar dones lesbianes. Al llarg de la història s’ha potenciat més el seu amagament”, ha afegit, “i, per tant, eixa ‘no-història’ està per construir”.
Lozano ha destacat que la problemàtica d’este col·lectiu és específica, i per això ha subratllat la necessitat d’exigir als governs i als poders públics la promoció de la igualtat de drets i l’adopció de mesures per a garantir-la. Entre els àmbits en què eixa discriminació es fa més patent, la regidora ha destacat determinats entorns laborals (entre els entorns més hostils s’ha referit, per exemple, a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat), l’atenció sanitària i de salut (en el cas de la salut reproductiva, el Govern valencià sí que oferix una atenció igualitària), en els centres educatius (moltes vegades és allí on comença l’assetjament)…
Per això, Lozano ha subratllat el concepte “delicte d’odi”, que també s’aplica a la discriminació de persones homosexuals pel fet de ser-ho, i ha assenyalat que les dones lesbianes “quan són víctimes, també han de denunciar-ho”.
“Destrossar els armaris que comprimixen”
La presentació d’esta iniciativa per part de la regidora ha comptat amb la presència de María Olivares, representant del Col·lectiu Lambda, que ha afirmat que hui, 26 d’abril, les lesbianes “prenem la paraula, alcem la veu i destrossem els armaris que ens comprimixen, per la dignitat de les que van lluitar i per la llibertat de les generacions futures. Perquè no sols és la nostra lluita, sinó la lluita de tota la societat que creu en la igualtat i en la llibertat”.
En este mateix sentit, entre els assumptes que planteja la moció que la regidora d’Igualtat presentarà al Ple, es recull la voluntat d’impulsar campanyes de sensibilització i de visibilització del col·lectiu, el suport a la Conselleria de Sanitat en la seua estratègia de salut sexual i reproductiva i s’insta a la Conselleria d’Educació a plantejar la formació del personal docent en diversitat sexual i de gènere.
La regidora Isabel Lozano ha conclòs la presentació de la iniciativa defensant “la llibertat de totes les persones d’estimar, sense que això supose una pèrdua de drets ni capacitats”, i ha instat a “trencar amb la idea d’una sexualitat exclusivament heterosexual i androcèntrica; i això, en definitiva, suposa trencar prejudicis i trencar formes de veure el món que restringixen la llibertat i la capacitat de gaudir de la vida de les persones”.