València Noticies | Redacció.- L’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Roberto Jaramillo, s’han reunit este matí amb el director general d’Intermón Oxfam, José María Vera, i la delegada territorial, Ximena Medien, amb motiu de la proposta ‘València, lliure de paradisos fiscals’.
Es tracta d’una iniciativa dirigida a prioritzar, en les contractacions que realitze l’Ajuntament, les empreses que no tinguen relació amb paradisos fiscals. “L’objectiu”, ha explicat l’alcalde, “és que les empreses que contracten amb l’Ajuntament de València tinguen una puntuació extra si no tenen cap relació amb paradisos fiscals, igual que ja hem fet amb les clàusules de tipus social que ja hem incorporat als plecs de condicions dels concursos públics”.
La proposta serà analitzada de manera detallada pels servicis jurídics municipals, de cara a la seua presentació al Ple municipal el pròxim mes de juliol. “És una iniciativa que ja han impulsat en alguns municipis”, ha explicat Ribó, “i que estudiarem jurídicament per a poder implementar-la, amb la finalitat que en la contractació amb l’Ajuntament es prime les empreses que no treballen en paradisos fiscals”.
L’alcalde ha defensat la fiscalitat transparent i les aportacions d’empreses i particulars segons els seus recursos, com a base del funcionament d’una societat justa i equilibrada: “Qui més té, més ha de pagar per a poder després distribuir. Si les empreses estan fora d’Espanya en paradisos fiscals, o si, com diu el senyor Rajoy que vol fer, s’abaixen els impostos, no queda res per a distribuir i no hi ha recursos per a benestar social, desenvolupament, ocupació o cooperació”.
Per a això, les administracions públiques tenen al seu abast una sèrie de mecanismes, com les llistes públiques (per exemple, de l’OCDE) amb els noms de les empreses de l’IBEX35 que operen en els denominats paradisos fiscals. “Es pot accedir ràpidament a esta informació”, ha explicat l’alcalde Ribó, “per a privilegiar les empreses que tenen una actitud raonable respecte a la fiscalitat espanyola”.
El director general d’Intermón Oxfam, José María Vera, ha subratllat la importància d’este posicionament per part de l’Ajuntament de València, i ha agraït el suport a la iniciativa. “Per als que treballem amb la població vulnerable dins i fora, i que hem estat bastant oblidats en termes generals, és molt estimulant veure que hi ha ajuntaments, com el de València, que abonen iniciatives com esta dels paradisos fiscals, que volen que s’apugen els pressupostos d’acció humanitària i que senten que la solidaritat de la ciutadania ha de rebre el suport des dels mateixos ajuntaments”.
El regidor de Cooperació, Roberto Jaramillo, ha assegurat que “s’ha acabat la competència entre institucions, perquè ja ha arribat el moment de col·laborar”, i ha esmentat com a exemple les conversacions iniciades amb l’Ajuntament de Barcelona precisament sobre esta acció d’afavorir les empreses fiscalment responsables. “Establirem grups tècnics que treballen en eixa línia i determinen on estan exactament els límits, per a veure com es pot primar i donar un plus a les empreses que no treballen en paradisos fiscals”, ha afirmat l’edil.
A preguntes dels periodistes, l’alcalde Ribó ha explicat que no és factible prohibir la contractació amb estes empreses, atés que es conculcaria la legislació espanyola i europea. Però ha avançat que en les pròximes setmanes s’escometrà “un estudi jurídic seriós per a no tindre problemes” amb les mesures que es prenguen. “I arribarem fins on podem”, ha afegit. “Per a nosaltres l’ideal seria que cap empresa que tinga vinculació amb paradisos fiscals puga contractar amb l’Ajuntament però, almenys, el que farem és primar totes les empreses que tenen una actuació fiscal raonable, sense caure en un buit legal que ens impedisca la contractació”.