València Notícies | Redacció.- Lambda signarà un conveni el pròxim dia 16 de maig amb Fundació CV del Pacte per a l’Ocupació a la Ciutat de València (FVCPE) per a desenvolupar el Projecte Lambda. Aquest projecte d’orientació laboral serà gestionat conjuntament per les dues entitats i estarà dirigit fonamentalment a persones LGTB que estiguen cercant una ocupació o tractant de millorar la seua situació laboral actual. D’especial interés seran els casos de població LGTB que es troben en situació i/o risc de vulnerabilitat sociolaboral. A més, contribuirà a donar un nou impuls al programa d’ocupació i desenvolupament econòmic València Activa.
Des de Lambda, Fani Boronat, coordinadora general, insisteix en la importància d’aquesta signatura i recorda que moltes persones LGTB “es troben en serioses dificultats a l’hora de trobar feina per tant per la seua orientació sexual, per la seua identitat de gènere com pel estigma que supose viure amb VIH”. La creació d’espais de seguretat com el que generarà aquest nou marc de col·laboració establert entre les dues entitats, serà un punt fonamental per a desenvolupar el projecte. “No haver d’explicar si eres trans, o en quina part del procés et trobes, o quin és el teu nom sentit, per exemple, és un dret bàsic que sols pot aconseguir-se amb un treball específic i personal tècnic format en diversitat.” afegeix Boronat.
El Projecte Lambda oferirà orientació laboral, entrevistes personalitzades, formació en habilitats laborals, suport de cara a les entrevistes de treball o inscripcions en l’agencia de col·locació de València Activa.
A més, també s’ha desenvolupat un apartat destinat a les empreses LGTBfriendly, de forma que des del Projecte Lambda es puguen gestionar ofertes de treball, assessorament de les bonificacions i ajudes existents a l’hora de traure una oferta de feina o col·laboració en la preselecció de les persones candidates mitjançant l’estudi del perfil requerit per l’empresa.
El projecte, ofertat per Lambda, va començar de forma pilot a novembre de 2015 i ara es fa públic coincidint amb l’1 de maig, dia del treballl. En aquest sentit des de Lambda recorden que els últims estudis sobre discriminació per orientació sexual i identitat de gènere a Espanya afirmen que el 30% de les persones LGTB enquestades havia viscut situació de discriminació en l’àmbit laboral, un 20% s’havia trobat amb traves en la promoció professional i en l’accés al treball i un 23’97% han patit assetjament laboral. A més, entre un 50% i un 70% ha patit tracte discriminatori per part de companyes i companys, així com bromes ofensives. “Un programa com el que estem desenvolupant és, a hores d’ara, més que fonamental per garantir els drets de tot el col·lectiu LGTB.” indica Boronat.
Campanya Estatal
A nivell estatal, continuen treballant per obtindre una llei d’igualtat LGTBI que siga garantia de millores, també pel que respecta a temes laborals. Per part de la Federació alerten que dins del col·lectiu LGTB no es produeix una expressió lliure i natural de l’orientació sexual i/o identitat i expressió de gènere en l’àmbit del treball, estant molt present amagar la pròpia identitat per por a una exposició que supose acomiadament, assetjament, comentaris negatius o canvis d’actitud, riscos tots ells difícilment demostrables en situacions de moobing.
Davant totes aquestes situacions, FELGTB segueix exigint l’aprovació de la llei contra la discriminació per orientació sexual, identitat o expressió de gènere i característiques sexuals i d’igualtat social de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, transgènere i intersexuals (Llei Igualtat LGTBI) en la qual es garantisquen, entre d’altres:
– La promoció i defensa de la igualtat de tracte en l’accés a l’ocupació o una vegada emprats.
– La prevenció, correcció i eliminació de tota forma de discriminació per orientació sexual, identitat o expressió de gènere o característiques sexuals, en matèria d’accés a l’ocupació, contractació i condicions de treball.
– El control del compliment efectiu dels drets laborals i de prevenció de riscos laborals dels col·lectius de persones LGTBI per part de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
– La incorporació en les convocatòries d’ajudes per a la conciliació la vida laboral i familiar, clàusules que contemplen l’heterogeneïtat del fet familiar.
Uge Sangil, vocal laboral de FELGTB, assegura que “s’han d’adoptar protocols que eviten i/o denuncien l’assetjament laboral LGTBIfòbic perquè incloguen entre els motius de moobing l’orientació sexual i la identitat i expressió de gènere”.