Valencia Noticias | Redacción.- Lambda-col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals insta un any més a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que deixe de considerar malaltes a les persones trans, ja que en el recentment renovat Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals, l’OMS segueix considerant la transsexualitat com una patologia. Malgrat les reivindicacions i la lluita dels últims anys, des de Lambda lamenten que l’OMS “seguisca sense reconéixer la diversitat i esta institució continue alimentant la discriminació i odi que pateixen les persones trans catalogant-les de malaltes mentals”. A més, segons Carlos Nácher, coordinador del grup d’Identitat de Gènere i Transsexualitat de Lambda, “la tutorització que patim les persones trans és un atac contra la nostra dignitat i també al dret del lliure desenvolupament de la personalitat”.
Per seguir reivindicant la despatologització de la transsexualitat i fer extensibles a tota la societat les demandes del col·lectiu trans, des de Lambda han organitzat hui divendres a les 19:30 hores un acte a la plaça de l’Ajuntament de València, coincidint amb el Dia Internacional de l’Acció per la Despatologització Trans, on es convida a totes les associacions, sindicats, partits polítics i la ciutadania en general a participar d’una performance que llançarà al cel els bons desitjos cap a les persones trans.
Una de les grans reivindicacions dels col·lectius LGTB en general i de les persones trans en particular que sí sembla estar prop de fer-se realitat és l’aprovació a nivell autonòmic d’una Llei Integral de Transsexualitat. El treball de Lambda i altres associacions de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals va aconseguir que els partits polítics que es troben actualment al capdavant del govern valencià inclogueren entre les seues propostes programàtiques la creació d’una llei autonòmica per la no discriminació per motiu d’identitat de gènere i el reconeixement dels drets de les persones trans al País Valencià.
De fet, el passat dimarts 20 ja va tindre lloc la primera reunió del grup de treball que s’ha creat per donar forma a la futura Llei Integral de Transsexualitat i a la qual varen assistir totes les conselleries implicades, representants dels diferents grups parlamentaris, entitats i persones expertes amb la finalitat d’articular una proposta el més consensuada possible. “Esta llei és un pas necessari per tornar un poc de la dignitat furtada a les persones trans i començar a donar llum a un dels col·lectius més vulnerables i discriminats de la nostra societat”, explicava Fani Boronat, coordinadora general de Lambda. “Agraïm la magnífica predisposició que hem vist per part del govern valencià i els diferents grups parlamentaris en traure esta llei endavant durant el primer semestre de 2016 i el compromís que esta siga una llei despatologitzadora que deixe de considerar la transsexualitat com una malaltia mental i la reconega com una expressió més de la diversitat humana”, remarcava Boronat.
A més, en el ple del divendres 23 d’octubre, coincidint amb el Dia de la Despatologització Trans, el Consell presentarà una Declaració Institucional en favor de la descatalogació de la transsexualitat com una patologia, sumant-se així a les diferents accions que han organitzat les associacions LGTB i els activistes per commemorar este dia.