València Notícies | Redacció.- El projecte de l’Ajuntament per a dignificar els barris del Cabanyal, Canyamelar i Cap de França ha sigut seleccionat per a rebre 15 milions d’euros dels fons europeus FEDER, la qual cosa en la pràctica suposa poder invertir un total de 30 milions, durant cinc anys, en onze diferents línies d’actuació que, com es recordarà, són fruit d’un procés participatiu i van més enllà de l’urbanístic. L’alcalde Joan Ribó i el portaveu Jordi Peris, responsable de l’àrea d’Innovació, han comparegut per a anunciar esta “bona notícia”.
“Anem a invertir 15 més 15, que sumen 30 milions, per a dignificar el barri del Cabanyal. Hui 3 d’octubre el Ministeri d’Hisenda, tot i que que tenim un govern en precari, ha resolt favorablement tots els projectes que estaran finançats amb el programa operatiu FEDER”, ha afirmat l’alcalde Ribó abans de recordar que el projecte “Va Cabanyal!” “està pensat per a dignificar els barris del Cabanyal, Canyamelar i Cap de França i va ser plantejat a través de la regidoria d’Innovació i d’Inndea mitjançant un procés participatiu”.´
Fi de la destrucció planificada
Joan Ribó ha insistit en la idea que “el projecte que s’aprova no s’ha decidit des de l’Ajuntament, on allò que hem fet ha sigut organitzar a través d’un equip la participació de la gent del Cabanyal i plantejar els elements fonamentals que des del mateix Cabanyal es consideraven prioritaris”. En la seua reflexió davant els mitjans de comunicació l’alcalde ha manifestat que “quan tenim un plantejament polític i una gestió adequada les coses són possibles, fins i tot havent governs provisionals”.
Ribó ha afegit que “hui podem celebrar que “Va Cabanyal ” comença a desenvolupar-se, i amb eixe ambiciós projecte volem aconseguir millorar la qualitat de vida d’un barri la història del qual des de fa 24 anys era un procés de destrucció planificada. La seua aprovació suposa el pas definitiu a un procés de revitalització, de dinamització comercial i econòmica, de regeneració urbanística i , a més, explicant d’una forma decidida la protecció de les famílies”.
Una ciutat que alça el cap
L’alcalde s’ha referit al fet que d’eixos 30 milions, 15 procedents d’Europa i la resta aportats per l’Ajuntament de forma plurianual, “el deu per cent, tres milions, estan pensats per a la protecció directa de les famílies. És un projecte de regeneració urbana allò que hem plantejat, no solament una qüestió d’urbanisme. És molt més ampli. Estem parlant de comerç, que és imprescindible; de benestar social, perquè sabem que hi ha un problema molt greu a nivell social acumulat durant molt temps; un problema d’inclusió de persones que volen treballar d’una forma digna i participativa; d’aspectes culturals….Volem que El Cabanyal siga un barri molt digne on es puga viure a gust, en una ciutat que alça el cap”.
Jordi Peris ha dit que la de hui era “una notícia molt esperada, perquè portàvem més de tres mesos esperant la resolució”, i ha recordat que el treball que ha permès aconseguir estos 15 milions de fons europeus “fa ja un any que ho iniciàrem”. Peris ha ressaltat que s’ha aconseguit el total del que es sol·licitava, “el màxim que contemplava la convocatòria”, i que dels 28 municipis que optaven a estos fons FEDER, “només s’han aprovat els projectes de deu”.
La concessió d’estos diners per a dignificar El Cabanyal “és el punt culminant d’un procés llarg i participatiu”, ha assenyalat Peris abans d’agrair a Inndea el treball realitzat, ”per ser l’entitat que ha estat darrere tant en la seua formulació inicial com en el seguiment posterior. Altres agraïments han sigut per a l’equip encapçalat per Carmel Gradolí, “per la seua excel·lent qualitat”; Vicent Gallart, “per la disposició i bona col·laboració”, amb una especial èmfasi dirigit a les veïnes i veïns, “per la seua implicació en el projecte des del primer moment, per les seues idees i aportacions i per la seua paciència, que esperem que a partir d’ara es puga vore recompensada”.
Reconstrucció integral del barri
El portaveu municipal i responsable de l’àrea d’Innovació ha ressaltat “el compromís de l’actual govern de l’Ajuntament de València amb un barri degradat des d’una perspectiva global que abastara tots els problemes del Cabanyal”. Des de , eixe plantejament, al mateix temps que es comprometien partides pressupostàries, es va elaborar una estratègia de la qual Peris ha destacat la seua “integralitat, pensada en clau no solament d’inversions sinó de convivència i temes socials, d’integració social i laboral o de comerç i ocupació, partint d’una realitat extraordinàriament complexa i de la necessitat d’actuar coordinadament en tots eixos aspectes per a aconseguir l’objectiu de reconstrucció integral de la realitat del barri i de fer servir una estratègia dissenyada des de la participació ciutadana, de la presentació de propostes per part de veïnes i veïns per al seu debat i discussió”.
Ha enumerat a continuació Jordi Peris les 11 línies d’actuació incloses en la proposta que va a ser finançada des d’Europa amb 15 milions d’euros: Accés universal a les tecnologies de la informació i comunicació en condicions d’igualtat per a eliminar la bretxa digital, amb un pressupost d’1.955.750 euros; Mobilitat Urbana Sostenible, amb la reducció d’emissions de CO2, priorització del trànsit intermodal per als vianants, ciclistes i de transport públic, pressupostada en 8.638.100 euros; Millora de l’eficiència energètica i augment de les energies renovables, amb 2.026.500 euros; Protecció, foment i desenvolupament del patrimoni cultural, pressupostada en 1.751.100 euros; Millora i rehabilitació del medi ambient urbà, amb un pressupost de 5.889.900, Regeneració física, econòmica i social de l’entorn més degradat del barri, amb 3.095.000:, Regeneració física i social mitjançant programes de rehabilitació, reconstrucció i accés a l’habitatge, el pressupost del qual ascendeix a 600.000 euros; Revitalització mitjançant infraestructures i programes culturals, amb 1.602.000; Millora de l’ocupació i de la integració social i laboral amb 60.000 euros; Foment de la reactivació comercial, amb 345.000 euros, i Suport integral a les famílies, amb vora 3.000.000 d’euros.
Entre els projectes concrets s’inclouen els de restauració de l’Escorxador i de la Casa dels Bous, la construcció d’un espai per als vianants i ciclistes en Serradora i d’un recorregut preferentment per als vianants Est-Oest, la construcció d’una instal·lació esportiva en Doctor Lluch, rehabilitació de la Plaça Llorenç de la Flor, actuacions en el carrer Sant Pere i el seu entorn, la creació d’equipaments comercials especialment en l’anomenada Zona Zero, les accions per a impulsar la identitat comercial, la creació d’un centre cívic o les ja citades iniciatives de suport integral i orientació a les famílies, entre d’altres.
A partir de hui, de la publicació al BOE de l’aprovació d’estos projectes, hi ha deu dies per a l’acceptació i a partir d’ací comença “un procés de negociació amb el Ministeri per a precisar cadascuna de les actuacions”, segons ha assenyalat Peris, qui ha puntualitzat que “les actuacions estan molt estudiades i definides. La seua execució començarà en 2017 i a partir d’ací s’inicia un termini de 5 anys en el qual l’Ajuntament començarà a aportar de forma plurianual els 15 milions d’euros que li corresponen”.