BANCA_QUE_ET_TOCA_980x90

L’Audiència de València expulsa l’Advocacia de la Generalitat del cas que investiga l’accident del metro

del-que-govern-PP-Generalitat_ARAIMA20150604_0051_53La secció segona apunta que la “permanent indefinició” de la postura processal de la Generalitat ha fet que fins i tot avui pogués actuar com a acusació

La secció segona de l’Audiència Provincial de València ha expulsat l’Advocacia de la Generalitat Valenciana –com a representant de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV)– de la causa en la qual s’investiga l’accident de la línia 1 de MetroValència que el juliol del 2006 va costar la vida a 43 persones i va provocar ferides a 47 més. El tribunal entén que en aquest moment FGV manca de la “necessària” legitimació processal.

Així consta en un acte, amb data de 22 de setembre, en el qual el tribunal estima el recurs interposat pel lletrat d’una de les víctimes contra la resolució de la jutge instructora per la qual es permetia a la part –l’Advocacia– seguir en el procediment.

En aquesta resolució, la jutge considerava legitimada la personació de FGV en la seva condició de responsable civil subsidiari perquè hi havia perjudicats que reclamaven indemnització. Estimava sobre aquest tema que el dret a la tutela judicial efectiva, el dret de defensa i d’igualtat d’armes exigien la seva personació en la fase d’instrucció en tenir un interès legítim a demostrar que el delicte del qual naixeria si escau la responsabilitat no existia.

No obstant això, el tribunal difereix d’aquests arguments. D’entrada, assenyala que la intervenció de FGV fins ara “s’ha vist beneficiada” de la “permanent indefinició” de la postura processal amb la qual intervenia, la qual cosa ha posat que fins avui pogués tenir cabuda la possibilitat que actués també com a part acusadora en la causa.

El tribunal recorda que el responsable civil subsidiari s’incorpora al procés des que la pretensió civil es dirigeix contra ell, donant-li trasllat de l’escrit de qualificació o acusació, o bé abans d’aquest tràmit, quan es dicta resolució judicial per a l’assegurament de les seves responsabilitats.

En aquest moment, adverteix l’Audiència, la incorporació de FGV al procés civil que si escau se substanciï “no és més que una possibilitat”. A més, estima que no pot afirmar-se que es produeixi indefensió quan encara no s’ha exercitat l’acció civil que podria determinar la responsabilitat subsidiària de FGV.

Per tot plegat, considerant els principis que regeixen l’exercici de l’acció civil, el caràcter contingent i accessori de la figura del responsable civil subsidiari, la menor rellevància dels interessos en joc de FGV, no equiparables a l’interès dels imputats, i en honor de la “sempre desitjable” agilitació del procediment, el tribunal acorda expulsar FGV de la causa.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.