Les falles de Torrent, declarades Festa d’Interès Turístic Autonòmic
L’impacte de la activeu fallera durant els 365 dies a l’any, les sinergies culturals i econòmiques són destacades en l’informe
Més de 100 anys d’història fallera, l’episodi de la Tomba de les falles de 1957 i el Trasllat de la Mare de Déu són algunes de les singularitats de la festa
Torrent, 06/03/2015 – Les falles de Torrent han rebut hui el millor regal a les portes de la festa gran. El Ple del Consell ha aprovat declarar Festes d’Interès Turístic Autonòmic, de conformitat amb el Decret 119/2006, de 28 de juliol, del Consell, regulador de les Declaracions de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana. Així doncs, la festa més multitudinària de la capital de l’Horta Sud rep aquest reconeixement per la seua demostrada antiguitat amb més de 100 anys d’història, l’arrelament, valor cultural i tradició, així com singularitats pròpies de la festa, com el Trasllat de la Mare de Déu o el succés de la Tombà de les falles en 1957. Més de 7.000 fallers treballen durant 365 dies a l’any i ofereixen a la ciutat un calendari periòdic d’activitats nodrit d’activitats culturals, esportives, d’oci i difusió per al gaudi de torrentins i visitants.
Una comissió d’experts va estar treballant durant tot un any per confeccionar l’expedient basat en 13 punts que es subdivideixen en altres fins a un total de més de 1.000 pàgines amb annexos i material audiovisual on es recopila la història i evolució de la festa fallera a la capital de l’Horta Sud. Així doncs l’expedient consta l’informe per a la declaració de les falles, el certificat d’antiguitat, el de la periodicitat de les festes, el del cens faller i la població. Així com un informe de l’atracció de visitants, estimat en 133.663 persones durant els dies grans, que poden gaudir de nou allotjaments hotelers a Torrent, Alaquàs, Aldaia i Picanya i 111 establiments de restauració a Torrent d’acord amb les bases de dades de Turisme.
L’expedient es tanca amb documentació complementària, amb investigacions sobre la imatge de les falles a través dels seus cartells de falla històrics; la importància de la festa torrentina en la premsa valenciana i local, així com un apartat destacat amb totes les publicacions falleres locals: com el llibre oficial de festes (El Granerer) que s’edita anualment des de 1973; la Revista d’Informació Fallera (RIF) i una completa catalogació sobre els llibrets de falla de la capital de l’Horta Sud. Aquest catàleg editat en 2014, on s’incloïa un profund estudi de les etapes i els exemplars més destacats d’aquest gènere de la literatura fallera torrentina, en 85 anys d’història. El primer llibret editat a Torrent data de 1928 i el 2014 va superar la barrera de més de 1.000 llibrets editats a la ciutat.
L’última disposició de l’expedient recull les 34 adhesions de falles, festes germanes, falles d’altres poblacions de la Comunitat Valenciana, entitats culturals i associatives de la ciutat que s’han sumat a la petició. L’alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, ha volgut felicitar tots els torrentins i donar l’enhorabona als “milers de fallers i falleres de Torrent que amb el seu esforç, treball i dedicació, fan que les falles de Torrent siguin cada vegada més grans i reconegudes fora de la nostra ciutat.”
Més de 100 anys de falles torrentines
La primera falla plantada a Torrent data de 1900, tal com recull el diari El Torrentino, el 25 de març d’aquesta data. Mostres d’aquest passat festiu apareixen en l’informe històric en què s’aporten dades sobre aquest cadafal plantat al carrer cambrils. Al seu torn, l’informe aportava un estudi sobre la tradició del foc a la ciutat i els orígens de les falles. Són els coneguts pallassos de Torrent, ninots realitzats en palla, amanits amb connotacions satíriques, que penjaven de les façanes de les cases de Torrent i es cremaven en la vespra de Sant Josep o Sant Antoni.
Cal destacar com a fet singular propi de la festa fallera de la ciutat l’episodi de la Tombà de les falles de 1957, quan les autoritats, influïdes per l’església, van prohibir els balls i els fallers, amb caràcter temperamental, van decidir tombar els seus propis monuments fallers. Les forces de l’estat van intervenir per clamar aquesta revolta que va arribar a interpretar-se com resistència a la pròpia dictadura. Després d’aquest episodi es van prohibir les falles a Torrent de manera oficial fins a 1968. El trasllat de la imatge de la Mare de Déu fins a la plaça de l’església en la vesprada del 16 de març és un altre dels actes principals dins del calendari faller i que la diferència de la resta de ciutats. Totes les falles de la ciutat, veïns i visitants participen d’aquest emotiu acte ple de fervor popular.
Recorregut administratiu
L’expedient ha estat redactat per un grup multidisciplinari format pel bibliotecari arxiver de l’Ajuntament de Torrent, Ramon Sanchis, al costat del cronista de Torrent, Pepe Royo, així com investigadors locals com: Salvador Ciscar, Aitor Sánchez, Emilio García, Adrià Bessó i la correcció lingüística d’Anna Gascó. Al maig de 2014 es va presentar el citat expedient en comissió informativa del Consell Rector de l’Organisme Autònom Municipal de la Junta Local Fallera de Torrent (formada per representants de les falles i els grups polítics amb representació municipal). D’aquí va passar a la comissió informativa de Cultura i posteriorment el dictamen es va elevar al ple municipal. Aprovat en sessió plenària, l’expedient va passar a la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, encarregada d’avaluar i concedir finalment el reconeixement de Festa d’Interès Turístic Autonòmic.