La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha obert l’exposició ‘Fons fotogràfics valencians’ en què es mostra una part dels documents gràfics que conserva la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.
Els panells de l’exposició mostren reproduccions de material fotogràfic que reflecteixen l’evolució de la societat valenciana des dels daguerreotips del segle XIX fins a les fotografies actuals.
La mostra també serveix per a visibilitzar els fotògrafs valencians que amb les seues instantànies van immortalitzar els moments de la història valenciana. La Biblioteca Valenciana preserva fotografies de Vicente Peydró, Finezas, Mario Guillamón, Lázaro Bayarri, Francesc Jarque, Desfilis, Antonio García i Família Roglà, entre altres col·leccions.
La Biblioteca Valenciana disposa de més de 400.000 imatges que componen una panoràmica social i cultural de la Comunitat Valenciana des de mitjans del segle XIX fins als nostres dies.
Com a curiositats, les peces més antigues que es reprodueixen són el daguerreotip titulat ‘Retrato de dos niñas’ de 1850; ‘Porte arabe de Valence’ de 1853, un caletip signat pel francés Paul Morés, i l’àlbum de l’Albufera d’Ignacio Vidal i Teruel de 1856.
També es dedica un apartat a les targetes postals, que són un excel·lent mostrari de paisatges, edificis i costums de tota la geografia valenciana. Es mostra també una postal de l’1 de desembre de 1873 amb el primer enter postal que emet la I República.
L’exposició fa un recorregut pels diferents processos fotogràfics: daguerreotip, calotip, cianotip, albúmina, ambrotip, ferrotip,etc, fins a arribar a la fotografia de paper que coneixem. També s’exposen instruments relacionats com una càmera fotogràfica estereoscòpica, un projector de vidres (els dos de 1910) i una ampliadora de fotografies.
Els visitants de l’exposició podran comprovar que les imatges tridimensionals existien fa més de cent anys a través dels visors estereoscòpics. Amb un de principis del segle XX es pot contemplar una fotografia antiga, en blanc i negre, que adquireix relleu.
Just al costat, s’ha imprés una imatge estereoscòpica moderna tractada amb filtres de diferents colors que s’observa mitjançant ulleres anàglif i que té un filtre de diferent color per a cada ull. La missió d’aquests filtres és fer arribar a cada ull únicament la imatge que li correspon.
L’exposició disposa de visites guiades gratuïtes per l’exposició i de tallers concertats amb els col·legis en què es treballarà amb la tècnica fotogràfica del cianotip. A més, es programaran sessions per a particulars i famílies en dies festius que es comunicaran prèviament.