· És una producció del Teatre Principal de Palma de Mallorca
· L’argument del dos textos gira entorn la figura de l’Arxiduc Lluís Salvador personatge que forma part de l’imaginari col·lectiu de la població de Palma l
València .L’Institut Valencià de Cultura ha presentat el programa doble del que es podrà gaudir aquest cap de setmana, del 23 al 25 de novembre al Teatre Principal.
Es tracta d’una producció del Teatre Principal de Palma dirigida per Rafel Lladó.
A la presentació han assistit l’autora de «Les darreres paraules» l’escriptora Carme Riera i la actriu Catalina Solivellas que interpreta el paper de Catalina Homar, acompanyades pelconseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, el director del Teatre Principal de Palma, Carlos Forteza, i el director adjunt de arts escèniques de l’IVC, Roberto Garcia.
Els escriptors mallorquins José Carlos Llop i Carme Riera s’acosten a la figura del llegendari arxiduc Lluís Salvador, aristòcrata austríac que a finals del segle XIX dedicà bona part de la seua vida a l’estudia de la natura i la societat illenques, una figura llegendària que ha deixat una gran petjada dins l’imaginari popular mallorquí.
Aquests dos textos acosten al públic la persona i el personatge de la mà de les plomes més significatives de la literatura illenca contemporània.
Fins ara mai s’havia donat veu a l’amant més popular de l’arxiduc Lluís Salvador a «La nit de Catalina Homar», text de José Carlos Llop, ella parla i s’esplaia. Parla de sentiments i d’idees, retrata el seu món, conta sobre el seu amant però també sobre l’amora, la soledat i el paper de la dona. Ens fa riure i ens regala duresa però també vitalisme. A «La nit de Catalina Homar» Catalina Homar està en la seua plenitud.
La següent peça «Les darreres paraules» és un text de l’escriptora Carme Riera, interpretat per Andreu Benito, com l’arxiduc i Josep Orfila com al secretari. A l’obra l’acció transcorre en una habitació del castell de Brandeis an der Elbe, prop de Praga, dies abans de la mort de l’arxiduc, el qual empès per la necessitat de fer justícia, confessa al seu última secretari alguns aspectes tèrbols que contradiuen la versió oficial sobre els esdeveniments que canviaren el mapa polític europeu del segle XX: la tragèdia de Meyerling i l’atemptat de Sarajevo.
Els presents a la roda de premsa han manifestat la seua satisfacció perquè aquestes produccions arriben a València després de fer gira per poblacions de les Illes Balears i el Teatre Nacional de Catalunya, i així com la producció de l’IVC «Happy End»va visitar el Teatre Principal de Palma fa dos anys, s’espera consolidar i ampliar la col·laboració entre ambdues entitats públiques.