‘Salam’ va ser el títol de l’última entrega discogràfica d’Al Andalus Project, la formació més internacional de la cantant valenciana Mara Aranda, dedicada a l’estudi i interpretació al voltant de la música de les tres cultures. Dues joies musicals precedeixen aquest disc: ‘De deus et diabolus’ (Galileo-mc, 2008), ‘Al-Maraya’ (Galileo-mc, 2010), així com el dvd registrat en viu a Munic, incloent temes inèdits, ‘Abuab Al Andalús ‘(Galileo-mc, 2012). La cantant està acompanyada per les veus de Sigrid Housen (Alemanya) i Iman Kandoussi (Marroc).
La gira, que inclourà diverses ciutats alemanyes i recalarà també a Àustria, donarà a conèixer temes de tots els treballs, però especialment de ‘Salam’ (pau) on trobarem representades aquestes tres cultures en la seva màxima esplendor i també les connexions amb altres estils a els que van influir i van enriquir definitivament. De la música sefardita, interpretada per Mara Aranda, recollim cants que expressen vivències quotidianes de les gents senzilles del poble que comparteix en celebracions i festejos i també en l’àmbit íntim de la llar, per transmissió oral, les melodies, els ritmes i el sentir d’un poble que passaran d’aquesta manera d’una generació a una altra fins arribar als nostres dies. De la tradició àrab-andalusí, s’inclouen peces populars que el poble canta en la seva alegria joiosa i també peces en àrab clàssic i d’interpretació virtuosa els textos dels quals ens acosten al profund sentir d’aquest poble per al qual la música i la poesia eren les dues formes d’expressió més elevades i que la van practicar tant per acostar-se amb elles a Déu, com per expressar els moviments més subtils de l’ànima.
De la tradició europea medieval s’interpreten dues obres de dos trobadors, als quals es vincula en els seus orígens amb els àrabs heretant d’ells la seva sensibilitat i fins i tot la temàtica de la poesia andalusí. Tot això en els escenaris europeus en uns dies.
Com perspectives de futur Mara Aranda presentarà a la tardor el seu nou disc, al costat del grup Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, a València per continuar al museu sefardita de Toledo i l’IC de Lió. El nombre de concerts, conferències i cursos oferts per Mara Aranda en els últims anys constata no sols l’interès mai extint, sinó més aviat constantment creixent per aquest tipus de repertori entre professionals de la música i públic interessat en la història, la música i la tradició judeo-espanyola.
El Péndulo de VLCNoticias