Valencia Noticias | Redacción.- Guardonada recentment en els Premis Ovidi 2015, en la categoria de Millor Disc de Folk, just quan celebra el seu 25é aniversari sobre els escenaris, la valenciana Mara Aranda és una de les nostres artistes més internacionals. De fet, se la considera una de les grans dames de la música mediterrània, per la seua labor com a ambaixadora de les seues cultures tradicionals, i un dels noms de referència de la música sefardita. Precisament, en el marc del III Cicle de concerts Indrets Sonors de la Fundació SGAE, Mara Aranda oferirà una sessió en directe de música sefardita en la Sala SGAE Centre Cultural de València (C/Blanqueries, 6). Serà el divendres 4 de desembre, a les 19:00 hores, i l’entrada és gratuïta.
Desenvolupat pel Consell Territorial de la SGAE de la Comunitat Valenciana, que l’ha inclòs en el seu programa d’activitats culturals Tramesa 2015, el cicle de concert Indrets Sonors vol servir d’aparador per a autors musicals que naveguen al marge dels canals comercials. El cicle va començar la seua tercera edició a inicis de 2015 i, fins avui, ha comptat amb les actuacions d’un bon nombre d’artistes dels més dispars estils: La Pepa, An-Marí, Lochlainn, Alexey León, Maronda, Víctor Trescolí & Carlos D. Perales, Pentatronika, Samuel Leví, Júlia i Rafa Xambó. Indrets Sonors tancarà la seua tercera edició el pròxim 18 de desembre amb George Lacson Project, un col·lectiu internacional de músics vinculats al Berklee College of Music de València.
El llegat de la música sefardí
Sobre l’escenari de la Sala SGAE Centre Cultural, Mara Aranda (veu, tambor de cordes, panderos i cròtals) estarà acompanyada per Jota Martínez (llaüt medieval, llaüt otomà, cítoles, sitar, viola de roda, organistrum i percussions històriques peninsulars) i Abel García (viola de roda, lauto i saz). Junts interpretaran un repertori de música sefardita basat en el seu àlbum Sephardic legacy. Publicat en 2013 i dirigit per Jota Martínez, el disc inclou una sèrie de peces pròpies de les tradicions sefardites d’Orient i Occident, abans i després de la diàspora. Composicions en les quals està present la sonoritat d’instruments de la tradició medieval espanyola, del nord d’Àfrica i de la zona oriental del Mediterrani, seguint l’exemple del poble sefardita, que, sempre en constant evolució, va adaptar les seues músiques a l’estil i als instruments propis de les zones geogràfiques on es va establir.
A propòsit dels músics
Mara Aranda celebra enguany els seus 25 anys de trajectòria musical. En 1990 va iniciar la seua carrera en Cendraires. Va arribar després la formació L’Ham de Foc, amb la qual va registrar tres àlbums ( U, Cançò de dona i home i Cor de porc) i va girar des de 1995 per tot el món, fins a alçar-se com una de les bandes més aclamades de música d’arrels. Pel camí, va sembrar aliances i va signar col·laboracions amb grups com Speculum, Oni Wytars o, molt especialment, Capella de Ministrers, amb el qual va gravar, entre altres títols, un disc de música judeoespanyola titulat La música encerrada: Sefarad. A més, en solitari o al costat d’altres artistes i projectes, com Solatge o Al Andaluz Project, ha publicat altres discos, com els guardonats Dèria i El testament, per citar-ne un parell. En 2015 va llançar al mercat Mare vostrum, un treball amb el qual ha volgut celebrar els seus 25 anys en actiu i que va obtenir el Premi Ovidi 2015 en la categoria de música folk. Durant tots aquests anys, Mara Aranda ha investigat i interpretat músiques turques, gregues, occitanes, medievals i sefardites, tot transmetent una forta càrrega emocional i identitat mediterrània.
Jota Martínez, per la seua banda, és especialista en samfoina i cítoles medievals. Col·labora habitualment amb formacions de música antiga i tradicional, com Capella de Ministrers, Axivil o Ensemble Diatessaron. Des de 1980, ha presentat en directe en els principals escenaris i festivals internacionals la música medieval i antiga espanyola. Compta, així mateix, amb una de les més grans col·leccions d’instruments musicals medievals d’Europa.
Finalment, Abel García està especialitzat en instruments de corda polsada del Mediterrani Oriental. La seua destresa i formació amb els millors professors d’Europa l’han portat a col·laborar amb grups de música tradicional i d’avantguarda, i ha explorat diferents opcions que amplien el context tradicional dels seus instruments.