Valencia Noticias | Redacción.- El Consell de la Dona i per la Igualtat ha acordat enriquir la llista de carrers de la ciutat amb un llistat de noms de dones reconegudes, la memòria de les quals serà incorporada a la xarxa viària de València. Davall la presidència de la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, el Consell ha acordat una llista, que inclou reconeguts noms, com ara Marie Curie, Simone de Beauvoir, o les valencianes Margarida Borràs i Matilde Salvador.
El Consell també ha aprovat traslladar a la Regidoria de Cultura que quatre de cada cinc noms que s’incorporen a partir d’ara als carrers de València siguen de dones, tenint en compte que “dels 1.144 personatges il·lustres que actualment tenen una via pública a la ciutat un 93% corresponen a homes i sols el 7% són dones”, ha dit Lozano.
La llista de noms que ha proposat el Consell de cara a l’adaptació dels carrers de la ciutat que s’escometrà pròximament proposa un criteri cremallera de dos valencianes, una de la resta de l’Estat, i una internacional.
Una altra de les idees que s’han acordat traslladar, en els casos on siga possible, és la d’identificar la persona davant del nom, com ja passa en alguns carrers, per exemple amb el Matemàtic Marzal o amb el Pintor Salvador Abril. Així mateix, s’ha proposat que la regidoria de Cultura instal·le als carrers unes plaques informatives amb una breu història de la persona, inscrita directament en la placa o amb un codi QR que redirigisca a la història biogràfica de la personatge il·lustre.
Lozano ha dit que estes mesures són necessàries, ja que “les dones no han tingut oportunitat al llarg de la història d’obtindre el reconeixement al seu saber, el seu treball i les seues aportacions. S’han trobat amb múltiples obstacles i s’han enfrontat a una injusta marginació, fins al punt que les seues investigacions i creacions han estat moltes vegades enfosquides per homes –els seus marits, els seus pares, els seus germans–, que les han fet invisibles en el curs de la història, simplement pel fet de ser dones en una societat en la qual no tenien un estatus d’igualtat amb els homes”. I ara, a explicat Lozano, “ha arribat el moment de canviar-ho”.
Les propostes de carrers han estat fetes per les diferents organitzacions que formen part del Consell així com per part dels diferents grups polítics que tenen presència en l’Ajuntament i per les unitats d’igualtat de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València. Algunes de les propostes han estat desestimades per no acomplir els requisits. Concretament, huit, perquè ja disposaven d’un carrer o recurs municipal (com una biblioteca); nou, perquè encara estaven vives; i un dels criteris és que siga un reconeixement pòstum, i dos perquè no acomplien els criteris de suficient rellevància social. La llista final la conformen 36 dones que s’adjunten en un annex a la nota de premsa.
El Consell també ha aprovat l’entrada de cinc nous membres que han sol·licitat formar part de l’organisme, punt que ha comportat l’actualització del reglament que regix el Consell, ja que ha canviat la restricció de deu associacions de dones i cinc mixtes que establia com a màxim l’anterior reglament a un número il·limitat que hi ha en l’actualitat.
D’altra banda, el Consell ha emés una condemna pública per l’atac masclista que van rebre les Magues de Gener i ha mostrat la seua total solidaritat amb elles.
En el Consell, Lozano també ha avançat algunes dades sobre el seguiment del protocol d’actuacions sobre violència masclista de València, tot i que ha assenyalat que dilluns oferirà tota la informació en una roda de premsa.
La llista de noms que ha proposat el Consell:
1 Margarida Borràs. Primer cas documentat de tortura i mort a València per identitat de gènere. Seria molt interessant valorar la col·locació d’una placa en la plaça del Mercat en record del lloc on va ser ajusticiada. (V)
2 Manuela Solís Clarás. Ginecòloga valenciana. Primera llicenciada UV (V)
3 Emilia Pardo Bazán. Escriptora i activista pel dret a l’educació de les dones.
4 Marie Curie. Primera dona a rebre un premi Nobel i primera persona a rebre dos premis Nobel (Física (1903) i Química (1910). (I)
5 Matilde Salvador. Compositora. Filla adoptiva de València 2008. (V)
6 Olimpia Arocena Torres. Primera professora universitària de València. (V)
7 María Zambrano. Filòsofa. (I)
8 Simone de Beauvoir. Filòsofa, escriptora i referent internacional del pensament feminista. (I)
9 Rosa Estruch Espinós. Alcaldessa de Vilallonga durant la Guerra Civil. (V)
10 Presen Sáez de Descatllar. Docent de la presó de dones i feminista. (V)
11 Les tretze roses. En memòria de totes aquelles dones represaliades per la seua ideologia política o activisme social durant la dictadura franquista.(I)
12 Virginia Woolf. Escriptora. (I)
13 Enriqueta Agut Armer. Mestra i feminista. (V)
14 María Cambrills Sendra. Pionera del socialisme feminista. (V)
15 Federica Montseny. Primera ministra a Espanya durant la II República Espanyola.
16 María Montessori. Pedagoga. (I)
17 Pilar Soler. Política i defensora drets de les dones. (V)
18 Empar Navarro Giner. Mestra i política valenciana. (V)
19 Gloria Fuertes. Poeta i escriptora. (I)
20 Olimpia de Gouges. Autora de la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana, al 1791, després de la Revolució Francesa. Guillotinada l’any 1793.(I)
21 Elena Just Castrrillo. Lliurepensadora, republicana blasquista. (V)
22 Concepción Aleixandre Ballester. Ginecòloga. (V)
23 María de Maeztu. Pedagoga i directora de la Residencia de Señoritas, primer centre oficial destinat a fomentar l’ensenyament universitari per a dones d’Espanya.
24 Ada Lovelace. Matemàtica i primera programadora de la història. (I)
25 Jerònima Galés. Destacada impressora valenciana del segle XVI. (V)
26 María Mercedes Maestre Martí. Metgessa. (V)
27 Mencía de Mendoza. *Virreina de València. (I)
28 Rita Levi-Montalcini. Neurocientífica i premi Nobel de Medicina. (I)
29 Dorotea i Margarita Joanes. Pintores. (V)
30 Pilar Bosch Monforte. Tinenta d’alcalde del primer Ajuntament democràtic de València. (V)
31 Carmen de Burgos. Periodista, escriptora i activista dels drets de les dones. (I)
32 Gabriela Mistral. Premi Nobel de Literatura 1945. (I)
33 Cristina Piris López-Doriga. Feminista, sindicalista en les primeres CCOO del tèxtili i fundadora de Ca Revolta. (V)
34 Rita Mas ‘la Rulla’. Republicana, activista(V), .(V)
35 Mari Pepa Colomer. Primera pilot de l’aviació espanyola (I)
36 Emma Castelnuovo. Matemàtica. (I)