El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha participat en els Diàlegs d’estiu que organitza el Consell per a explicar a Castelló l’activitat de les àrees que conformen el departament que dirigeix.
A l’acte, presentat pel regidor d’Educació i Esport de l’Ajuntament de Castelló, Enric Porcar, han assistit representants socials i institucionals relacionats amb el món de l’educació, l’esport i la cultura. Marzà ha destacat que “aquesta iniciativa és necessària” i ha afegit que resulta “fonamental” rendir comptes davant la ciutadania.
El conseller Marzà ha destacat que “l’acord del Botànic i l’acord del Grau són fills d’una mateixa voluntat. Tenim la responsabilitat de ser part d’un canvi que no es pot limitar a quatre anys. Hem afermat les bases de les polítiques que es fan pels drets de les persones i ara hem de continuar aprofundint en la nostra aposta pels serveis públics de qualitat per als valencians i les valencianes”.
Tres anys de govern per a democratitzar i descentralitzar la cultura
A part de la pujada progressiva dels pressupostos de la Generalitat en cultura des de 2016, els objectius durant els tres anys de govern en aquesta matèria s’han centrat a garantir més cultura per a tothom amb l’augment de la producció i la programació cultural autonòmica, així com el fet de garantir l’accés a la cultura a tothom.
Segons Marzà, “els indicadors assenyalen que anem pel bon camí. Hem experimentat, amb dades fefaents, que hi ha un 13 % més de persones treballant en els sectors culturals i creatius des de 2015 i això sense tindre encara dades de l’augment, per exemple, en el sector audiovisual amb l’obertura d’À Punt”, i ha continuat: “Les empreses culturals valencianes han augmentat en un 6 % i el consum de cultura al nostre territori ha augmentat un 8,7 %, davant del 2,6 % de mitjana estatal”.
El màxim responsable autonòmic en Cultura ha fet referència també a la descentralització de l’oferta cultural. Ha recordat la creació d’una Unitat Territorial a Castelló de l’Institut Valencià de Cultura: “Ara els sectors culturals castellonencs ja tenen un interlocutor directe i eficient. Per això, amb la col·laboració imprescindible de l’Ajuntament de Castelló, hem pegat la volta com a un calcetí a la programació d’arts escèniques als espais de la Generalitat a Castelló, començant pel teatre Principal”.
En el diàleg amb la societat, el conseller també ha explicitat l’aposta de la Generalitat per potenciar el patrimoni cultural: “Hem multiplicat per sis el pressupost. Ara destinem més de set milions d’euros cada any a actuacions patrimonials; per cert, més diners que el Govern espanyol per a tot l’Estat” i ha afegit: “De nou, col·laboració estreta amb l’Ajuntament de Castelló en la posada en valor del Castell Vell i Vinamargo. També les actuacions que hem fet al palau de Betxí, per exemple, o a la muralla de Vistabella. I les actuacions a la cartoixa de Valldecristo d’Altura, a l’ermita de la Jana, a la Vall d’Almonacid, a Jérica, a Borriol, a la Vallivana, a Morella, a Aín”.
Esport de base, femení i inclusiu
En aquesta matèria Marzà ha fet esment de l’increment de pressupost en un 72 % des de 2015 per a fomentar l’esport base i la pràctica esportiva com a model d’oci i hàbits saludables al llarg de la vida, i per a ajudar els joves esportistes a compaginar les seues obligacions esportives amb les educatives.
Algunes de les iniciatives que millor expliquen aquesta aposta són els programes Esport a l’Escola i Pilota a l’Escola, el suport als programes d’integració social a través de l’esport, els programes de tecnificació i les beques per a esportistes d’elit no professionals, perquè puguen compaginar estudis i esport.
Segons Marzà: “Una de les noves línies d’Esport ha permés, per exemple, que la Marató i Mitja del Penyagolosa siga en 2018 el campionat mundial de la disciplina per l’ajuda de la Generalitat. Els clubs esportius de la ciutat han rebut ajudes de 107.000 euros, un 18 % del total del territori. I a més, hem invertit 25.000 euros en esdeveniments esportius de la ciutat de Castelló”.
Educació de qualitat per a garantir la cohesió social
Vicent Marzà ha volgut agrair la tasca dels i les docents: “Després de dècades de governs que no tenien l’educació com a prioritat, gràcies a les persones que estaven treballant a les aules, el sistema educatiu valencià no es va col·lapsar”. “Per tant, abans que res, vull donar les gràcies a mestres, professors i professores, i equips directius per haver sigut i ser imprescindibles”, ha afegit.
Així mateix, s’ha referit al treball de la Generalitat durant tres anys per a “retornar l’autoestima a l’educació pública valenciana”. En aquest context, el conseller ha detallat les diferents mesures que s’han pres per a millorar les condicions laborals i de formació del professorat; les millores socials d’augments de beques i gratuïtat de serveis de qualitat, com les aules gratuïtes de dos anys, els bancs de llibres de Xarxa Llibres o el treball per a garantir aules dignes amb el pla Edificant; així com la potenciació d’una educació innovadora i una millor atenció personalitzada per a l’alumnat.