El nou òrgan s’han constituït aprofitant el 35è aniversari de la llei d’ús i ensenyament
El nou òrgan, responent a la voluntat del Consell, funcionarà com un ens assessor i fiscalitzador de les polítiques lingüístiques de l’administració amb tasques semblants a les que pugui desenvolupar el Consell Valencià de Cultura, el Comitè Econòmic i Social o el Consell Valencià de la Dona.
L’òrgan està format per 19 vocals, nomenats entre persones o representants d’entitats que hagin “destacat per la seva contribució a la normalització lingüística”, i procedents d’àmbits com l’educació, la cultura, els mitjans de comunicació, l’esport, la investigació i les associacions cíviques i festives, entre d’altres.
“Cal la normalització del valencià fora de les aules”
A la sessió constitutiva hi han assistit el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz.
Puig ha aprofitat l’acte per reiterar que, 35 anys després de l’aprovació de la llei d’ús i ensenyament del Valencià, “en l’educació s’ha avançat molt, però no tant en l’ús, i en molts àmbits el seu ús és absolutament marginal”.
En la mateixa línia s’ha manifestat el conseller d’Educació, Vicent Marzà, que ha cridat a “seguir avançant”. “Cal anar més enllà de les aules i poder arribar a un ús normatiu de la nostra llengua en tots els àmbits d’ús”.
Marzà ha defensat els beneficis que aportarà les tasques de fiscalització que farà el Consell Social de les Llengües i ha encoratjat que “es proposi i s’avaluï” el que s’està fent per a la normalització del valencià”. “Reclamem que aquests 35 anys no es queden en una commemoració històrica, sinó que ajuden a construir un futur de convivència de les llengües i, especialment, de normalització de la nostra llengua”, ha conclòs.