València Notícies | Redacció.- “En els nostres parcs, la naturalesa ha de ser la protagonista. Els processos evolutius han de manifestar-se sense quasi intervenció. Hem de treballar amb la naturalesa i no en contra d’ella”. La regidora delegada de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha defés este matí estos principis de gestió mediambiental, durant la seua participació en el I Seminari Mediterrani de Jardineria Ecològica, que organitza la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), i que se celebra hui i demà en el Centre Cultura La Beneficència.
Es tracta d’unes jornades dirigides a tècnics municipals, associacions veïnals i persones interessades per este tema en general, i el plantejament metodològic del qual s’assenta sobre els següents objectius: conéixer les experiències i tècniques de maneig ecològic de jardins i parcs, intercanviar formes de gestió de jardins ecològiques interessants, i plantejar recomanacions per a desenvolupar la jardineria ecològica.
Soriano ha pronunciat la conferència titulada “Nous models de gestió d’espais verds”, en la que ha realitzat un diagnòstic de la situació actual en la ciutat de València i el procés històric que ha portat a ella, i ha definit les línies d’actuació i l’estratègia de cara al futur.
“El principal repte que tenim –ha assegurat la regidora- és l’educació ambiental urbana”. I s’ha referit, com a exemple, a l’experiència en el barri de Sant Marcel·lí, amb la implicació veïnal en el parc de la Rambleta. “Volem anar generalitzant-la en cada un dels barris de la ciutat, amb la participació dels veïns, triant un jardí per a gestionar-ho de forma compromesa amb els nous valors mediambientals”. “I el següent pas –ha afegit- serà el canvi de la totalitat de la jardineria dels barris en jardins del segle XXI”.
Soriano ha destacat les condicions “especialment favorables de la ciutat de València per al desenvolupament d’estes iniciatives, especialment per la seua localització geogràfica en una àrea d’alta biodiversitat, i també per estar rodejada d’espais d’alt valor ecològic com el Parc Natural de l’Albufera al sud; dos potencials corredors ecològics situats al nord de la ciutat (Barranco del Carraixet) i al sud (el llit nou del Túria); de disposar d’un espai verd lineal urbà com l’antic llit del Túria que travessa la ciutat d’oest a este enllaçant amb el Parc de Capçalera i el Parc Natural del Túria; d’estar pràcticament rodejada d’horta; i d’albergar parc i zones verdes de singular valor. “A pesar d’això –ha lamentat la regidora- no ha iniciat fins al moment, accions contundents en este sentit”.
L’estratègia per al foment de la biodiversitat urbana
Per això, des de la Delegació de Parcs i Jardins es planteja afrontar el repte de la conservació, impulsant una sèrie de línies de treball que permeten disposar, en un termini raonable, d’una autèntica estratègia local en esta matèria. En estes línies està l’elaboració del document de “Diagnòstic de la situació de la Biodiversitat Urbana en la ciutat de València”, com a pas previ necessari per a la redacció de la “Estratègia per al foment de la biodiversitat urbana en la ciutat de València.
Així mateix, l’estratègia inclourà un Pla de Comunicació sobre les accions a desenvolupar; la realització d’accions de formació i/o capacitació dirigides a gestors, tècnics, personal de manteniment del propi Ajuntament, de la Policia Local i de les empreses que presten els seus servicis a l’Ajuntament; i la realització de cursos sobre Biodiversitat Urbana dirigits a col·lectius i associacions ciutadanes en el marc del Conveni de Col·laboració amb SEU BirdLife que estem tramitant.
També es contempla l’execució d’un Pla de creació i instal·lació d’infraestructures afavoridores de biodiversitat urbana, com el Disseny de la Xarxa de “hotels per a insectes” en jardins i horts urbans de la ciutat de València. I la instal·lació demostrativa d’este tipus d’estructura en els Jardins de Vivers, en col·laboració amb el Museu de Ciències, i en el Parc de la Rambleta, en col·laboració amb els associacions veïnals i els escoles de la zona.
Finalment, s’inclou l’adequació del model de gestió del Parc de Capçalera i dels Jardins de l’antic llit del Túria als criteris de la jardineria mediambiental i de foment de la biodiversitat urbana.
Les jornades es desenvoluparan fins demà dimarts, amb aportacions com les titulades “Paisajismo i infraestructura verda”, “Propostes sostenibles d’espais verds públics”, o “La Desaparició de les abelles per ús descontrolat de pesticides en àrees urbanes”, entre altres. Intervenen experts i responsables d’entitats, associacions, administracions i universitats.