El Péndulo | Redacció.- La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, Santiago Auserón, el director del Palau, Vicent Ros, el director d’orquestra Ricardo Casero i l’arrangista Amparo Edo, han presentat el concert “Vagamundo” amb l’Orquestra de València, que tindrà lloc este divendres 30 de setembre a les 20:30 hores, a la Sala Iturbi del Palau de la Música.
Es tracta d’un programa de l’Orquestra de València i Santiago Auserón, sota la direcció musical de Ricardo Casero i amb la participació del guitarrista Joan Vinyals, revisa el repertori d’Auserón en clau simfònica. D’esta manera es podran escoltar temes de Juan Perro i Radio Futura, que han sigut arrangats per a orquestra per Amparo Edo com ara Río Negro, Pies en el barro, Duerme zagal, El mirlo del pruno, El forastero, La misteriosa, El carro, No más lágrimas, Obstinado en mí error, Annabel Lee, Fonda de Dolores, Reina Zulú, El canto del gallo, La negra flor, La mala fama i El desterrado.
Glòria Tello ha ressaltat la importància d’este programa perquè es tracta d'”un concert amb majúscules, amb el qual el públic gaudirà tant de l’excel·lència de l’Orquestra de València com la de Santiago Auserón, un artista d’enorme personalitat i profundament renovador, que ja vam tenir l’ocasió d’admirar en este últim Festival de Jazz”. A més, es tracta d’un concert “que permet incidir en la versatilitat de l’Orquestra, amb noves experiències que enriquiran als músics, i també en la idea d’atraure a nous públics”. Per tot això, “Vagamundo” encaixa a la perfecció amb la nova línia de l’auditori”. Vicent Ros ha afegit al respecte que “Vagamundo” és tota una declaració d’intencions. Fugim de la cultura musical hermètica i reservada, i obrim el Palau com un contenidor cultural per a nous públics”. També ha dit que és un concert “molt valencià, ja que Ricardo Casero és un director molt reconegut i Amparo Edo és una jovencísima compositora i trompista que està molt vinculada als músics de la nostra orquestra”. “Comencem la temporada pegant fort” ha conclòs el director del Palau.
Santiago Auserón ha comentat que “és tot un honor formar part d’una programació amb desitjos de renovació”, i ha reconegut que “mai m’havia plantejat rodejar-me d’una orquestra simfònica d’alt nivell”, però com ell mateix ha confessat “ha existit una tendència a l’explotació i degradació de la música popular pel nivell de vendes i audiències, encara sort que el sector de la música clàssica ha començat a canviar, i a integrar-se amb certes músiques populars. Hi ha una nova finestra oberta a l’esdevinador”. El músic ha mostrat la seua satisfacció per sentir-se “un orgullós mediador” d’este canvi i gràcies a ell ha manifestat que “per a mi és un regal, sóc un privilegiat. Estic rebent un màster gratuït que em permet deprendre de músics molt més preparats que jo”. Auseron ha ressaltat la complicitat amb Ricardo Casero i ha alabat la tasca d’Amparo Edo. Este projecte “bé pot ser la culminació d’un trajecte personal, des d’eixe estudi de gravació quan estava en l’època “after punk” de Radio Futura, després amb la meditació més poètica i personal de Juan Perro, sempre rodejat d’artistes flamencs, sons cubans i jazzmen, i ara utilitzant un llenguatge orquestral que em fascina”. Per últim, Auserón ha recalcat que el concert “serà molt divertit”.
Per la seua banda Ricardo Casero ha ressaltat que este projecte va sorgir “com un projecte solitari el 2014 amb l’Orquestra Simfònica de Castilla y León, i ja portem 9 concerts en diverses ciutats espanyoles que han sigut un gran èxit”. Respecte al programa, ha afirmat que “els arrengaments simfònics de gran nivell que ha realitzat Amparo Edo, han permés que els músics se senten molt atrets des del primer acord, són de molta qualitat”. Per últim, la compositora ha respòs donant les gràcies i ha comentat que “amb este projecte jo sí que he fet un màster en experiència, adequació i fusió musical”.