València Noticies | Redacció.- La regidora d’Inserció Socio-Laboral, Isabel Lozano, ha presentat el pla municipal RESSÒ que té per objectiu donar solucions a les persones en risc o en situació d’exclusió social a la ciutat i garantir-los els seus drets socials en aspectes d’ocupació, habitatge, educació, sanitat i participació social.
Per combatre l’exclusió social el programa contempla la intervenció amb persones i famílies en situació de pobresa a través de projectes individualitzats que es basen en el compromís de les persones de promoure de manera activa la millora de la seua situació personal i familiar en tots els seus àmbits mitjançant una concessió econòmica mensual. La prestació econòmica vinculada al programa té com a finalitat garantir la subsistència de les persones cobrint les seues necessitats vitals més urgents.
De manera més concreta RESSÒ es marca objectius com la normalització documental, és a dir, donar suport a l’obtenció de tots els documents necessaris per al funcionament normalitzat de les persones, tant de la persona sol·licitant com de la resta de la família beneficiària de la prestació.
A més, treballa amb les persones l’accés als servicis sanitaris i els introdueix cap a les actituds preventives, vacunacions i l’atenció de malalties diagnosticades així com el foment d’hàbits alimentaris saludables.
“En el plànol educatiu RESSÒ fa una tasca molt important d’escolarització dels i les menors en funció del seu nivell i necessitats educatives, implicant els pares i mares en el procés educatiu dels seus fills i filles i en el seu propi per mitjà de l’alfabetització i l’obtenció del certificat d’escolaritat”, ha indicat Lozano.
També cal destacar la incidència en la convivència, ja que es treballa la modificació dels models que no són adequats per altres que tenen una tendència al respecte i la igualtat entre els dos sexes, coresponsabilitat en la criança dels fills i filles, millora dels vincles afectius i la gestió econòmica del pressupost familiar.
“Des del punt de vista laboral treballem el diagnòstic d’ocupabilitat corresponent, afavorim actituds positives cap al treball, la capacitació professional i els itineraris d’inserció laboral”, explica Lozano.
En la gestió de l’espai-habitatge és un altre tema que treballa RESSÒ i que pretén millorar les condicions físiques d’habitabilitat i salubritat en l’habitatge, la gestió econòmica del domicili i l’establiment i el respecte d’espais personals i comuns.
El programa RESSÒ (Programa de Reciprocitat Social) substituïx, amplia i millora les prestacions de l’antic PAES (Programa d’Atenció a l’Exclusió Social). Nou són els canvis i millores que l’Ajuntament de València ha inclòs en este pla. En quant a xifres econòmiques la regidoria ha augmentat en 2016 un 63,5% els recursos a este programa respecte al que s’hi destinava en 2015 en el PAES.
Pel que fa a l’edat de les persones que poden sol·licitar formar part del pla es redueix dels 25 anys que exigia el PAES fins als 18 anys, tot i que si la persona te responsabilitats familiars i es menor de 18 anys, el programa RESSÒ també té en compte la seua sol·licitud.
Respecte a l’exigència de figurar un any en el padró per a poder accedir a estes ajudes RESSÒ introdueix algunes excepcions com són les dones víctimes de violència masclista o de tracta amb fins sexuals.
També podran accedir a RESSÒ les dones víctimes de violència masclista que reben ajudes econòmiques públiques per al canvi de residència que abans tenien vetat el seu accés al PAES.
A més, RESSÒ recull que les quanties econòmiques que s’aporten a les persones que formen part del programa seran ara equiparables a les de la Renda Garantida de Ciutadania, unes quantitats a les que no arribava l’antic PAES.
Per últim, s’introdueix un compromís de les persones participants en RESSÒ a complir l’”Acord de Mesures d’Inserció Social i Laboral” que inclou qüestions com la normalització documental, la salut, la convivència, els aspectes de búsqueda activa de treball, gestió de l’espai o de la vivenda.
“Esta és una de les raons per les quals hem posat el nom de Programa de Reciprocitat Social, perquè hi ha unes responsabilitats compartides, l’Ajuntament garanteix una sèrie de drets a les persones però elles han de complir una sèrie de normes per poder accedir al programa”, ha explicat Lozano.
“Les administracions públiques no poden quedar indiferents a les situacions d’exclusió, i per això des de l’Ajuntament de València i la regidoria d’Inserció Socio-Laboral ens comprometem a garantir l’última malla de protecció per a les persones que no poden accedir a un altre tipus de recurs perquè han esgotat les ajudes existents o perquè no posseïxen els requisits que en les prestacions es requerixen. Eixos casos greus i cronificats en l’exclusió han de ser abordats de manera decidida i integral per part de les polítiques públiques de protecció, i l’atenció, de forma sistemàtica i planificada”, ha dit Lozano.