Valencia Noticias | Redacción.- L’alcalde Joan Ribó ha anunciat este matí la intenció del nou govern municipal de prosseguir la labor de “revisió, anàlisi i interpretació de la història de la ciutat per a continuar avançant en un millor paisatge urbà de València”. En l’acte de presentació del volum VII de la col·lecció ‘Historia de la Ciudad’, dedicat al “paisatge cultural”, que ha presidit al Saló de Cristall, ha defensat un projecte de desenvolupament urbà “cap a una València que es caracteritze per ser participativa, sostenible, equilibrada, justa socialment i d’acord amb les necessitats, els anhels i les aspiracions dels valencians i valencianes”.
En l’inici de la seua intervenció ha recordat que “una ciutat és sempre una realitat inacabada i en transformació permanent, un escenari canviant de la vida que cal conéixer i abordar en profunditat”, sobre el qual és obligatori reflexionar “per a poder millorar la vida dels qui l’habiten”. Ha recordat la importància i l’interés de les jornades successives sobre història de la ciutat que són l’origen d’estos llibres, “que han reunit historiadors, arquitectes, urbanistes, arqueòlegs i especialistes en art per a parlar de València i conformar una obra de gran interés en la labor d’aprofundiment en la relació entre l’arquitectura i la història de València”.
Ribó ha destacat el valor documental dels més de cent treballs publicats en els set volums, 14 en el que s’ha presentat hui, “entre els quals no n’han faltat alguns carregats de sentit crític cap a les polítiques que han dut a terme els governs municipals de l’etapa anterior”. L’alcalde ha donat suport a “una tasca que ha de ser continuada pels experts, investigadors i especialistes, perquè sempre és bo voler saber més de València i de tot el que amaga la seua evolució urbana”.
Ha afegit que “València és una ciutat que deixa arrere una etapa en la qual s’han pres moltes decisions de planificació urbana que el temps s’ha encarregat a demostrar –i ho farà més encara- que han sigut errònies i negatives per a l’interés ciutadà” -entre les quals ha esmentat la recent sentència de Tabacalera “com a últim exemple de menyspreu especulatiu cap al patrimoni de tots”-, per a endinsar-se en una altra ben diferent, allunyada anys llum del faraonisme i la política de grans esdeveniments que tan poques coses bones han deixat, quan no s’han convertit en afegits en el paisatge urbà, com en el cas de la Fórmula 1, pagats a preu d’or”.
Començar a dissenyar el futur
Abans de la intervenció de Joan Ribó han pres la paraula Francisco Taberner, director acadèmic de la publicació i de les altres sis que l’han precedit des de novembre de l’any 2000, i Mariano Bolant, president del Col·legi d’Arquitectes de València. El primer ha recordat l’origen de la col·lecció i l’objectiu d’“acostar el lector als diferents episodis de la història de la ciutat a través de les anàlisis de més d’un centenar de documentats articles que han vist la llum a raó d’un cada dos anys”. Taberner ha anunciat que ell no continuarà al capdavant d’esta col·lecció, però ha demanat a les institucions que la fan possible, les dos universitats públiques de la ciutat i el Col·legi d’Arquitectes, a més de l’Ajuntament, que continuen donant-li suport, i que siga el Museu d’Història de la Ciutat (municipal) ”l’encarregat de dirigir-ne el rumb en una nova etapa que propicie una renovació de les idees beneficiosa per a la societat valenciana”.
En esta presentació, que ha comptat amb la presència de regidores i regidors de tots els grups polítics municipals i a la qual han assistit els autors dels treballs publicats en el llibre ‘El paisaje cultural’, Mariano Bolant, en nom del Col·legi d’Arquitectes, també ha anunciat la seua intenció de “mantindre la torxa i continuar avant amb una publicació que mire al futur i al present de la ciutat. Hauríem de començar a dissenyar ja en el present esta història del futur, a dissenyar eixa nova València que és la nostra responsabilitat”.