El Péndulo | Redacción.- El festival Russafa Escènica aborda el tema de la normalització lingüística a través d’una taula redona amb el títol “Des de la por a la llengua. Possibilitats d’una llengua minoritzada com a eina normalitzada de treball a l’escena valenciana”. L’activitat, que a més a més coincideix amb la programació de la segona part del Cicle Russafa Escènica al Teatre Rialto, es durà a terme el dissabte 12 de març, de 10:30 a 14:00 horas a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, pertanyent a la Universitat de València.
Malgrat que l’activitat s’integra dins de la programació de la sisena edició del festival, que porta per títol ‘La Por’, aquesta taula redona no pretén fer una anàlisi sobre una suposada por o rebuig cap a la llengua sinó que intenta fer una reflexió en positiu sobre les possibilitats del valencià com a eina aplicada a les arts escèniques basada en l’experiència de consolidats creadors, productors i promotors professionals.
En aquest sentit, els organitzadors de Russafa Escènica han comprovat com, en el propi cas, només el 15% de les propostes d’espectacles que reben per a formar part del cartell del festival es presenten en valencià, tenint en compte però, a més a més, que gairebé la totalitat de propostes que conformen el percentatge han sigut seleccionades per a participar al certamen.
Des de Russafa Escènica es vol destacar destaca que “la finalitat del projecte no és solament projectar polítiques institucionals sinó consolidar llaços entre tots els agents culturals per tal de construir el marc necessari que recolze als creadors a desenvolupar les seues propostes en la seua pròpia llengua”.
Els participants de la taula redona, reconeguts per la seua professionalitat i trajectòria dins de les arts escèniques són els següents: Carles Alberola, director, autor, actor i productor de teatre i televisió; Xavi Puchades, autor, guionista i director de teatre; Pilar Almeria, directora, actriu i directora del teatre i la companyia Teatre del Micalet; Sònia Alejo, actriu i autora teatral; Francesc Burgos, cantant, autor i creador músic i teatral a més de codirector del Teatre del Raval de Gandia i de la casa de producció lacasacalba i Paco Orts, Tècnic de Cultura de l’Ajuntament del Puig de Santamaria. Finalment Santiago Ribelles, qui se’n ocupa de la normalització lingüística al Festival, serà el moderador.
El desenvolupament de la discussió es dividirà en tres blocs: l’experiència i trajectòria professional dels presents i la seua relació amb l’ús del valencià; les dinàmiques de treball entre creadors i agents per a programar projectes en valencià i la relació amb professionals balears i catalans, per extensió i, finalment, les polítiques institucionals i de relació que caldria adoptar per tal d’impulsar la consolidació de la llengua en les arts escèniques. Està previst que en finalitzar la reflexió s’òbriga un torn de paraula per a tots els assistents.