El Péndulo | Redacció.- Sagunt a Escena-Festival d’Estiu va tancar el passat dia 10 de setembre la seua XXXIII edició que, sota la direcció artística de Juan V. Martínez Luciano, ha presentat al llarg de quasi huit setmanes una extensa programació d’arts escèniques propiciada per l’Institut Valencià de Cultura, amb la col·laboració de la Diputació de València i l’Ajuntament de Sagunt.
Al llarg de les quasi huit setmanes que ha durat el Festival, uns 20.000 espectadors han pogut gaudir de la programació, tant al Teatre Romà com als espais urbans que componien la programació de l’Off-Romà.
En l’edició d’enguany ha crescut, respecte a les recents edicions anteriors, el nombre d’espectadors, així com el nombre de funcions programades. 14.500 espectadors han assistit a les 20 funcions realitzades al Teatre Romà de Sagunt, aspectes que ha destacat el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos: “Enguany hem augmentat el nombre d’espectadors en un 40% respecte a l’any passat, un fet que ha anat lligat a l’augment de la programació, així com a la duplicitat de funcions d’un mateix espectacle, la qual cosa afavoreix la rendibilitat de recursos econòmics i personals. En pròximes edicions volem reforçar aquesta pràctica i programar múltiples funcions d’un mateix espectacle”.
Precisament, els espectacles més vists han tingut doble funció: ‘La Guerra de les dones’, amb 2.260 espectadors en les dues funcions, i ‘Reina Joana’, amb 2.089 també en dues funcions. Els espectadors van omplir les grades per a apreciar també propostes com ara María del Mar Bonet en concert, Madre Coraje, Las bacantes, etc., espectacles en què teatre, música i dansa van omplir novament de vida l’escenari romà.
A més, al voltant de 5.500 persones han gaudit dels espectacles gratuïts de l’Off-Romà, que enguany ha comptat amb 11 espectacles per a tots els públics, enfront dels 6 programats l’any passat. Un espai que també ha portat una novetat a aquesta edició, ja que a l’escenari ubicat junt amb el Teatre Romà s’han afegit el Centre Cívic del Port de Sagunt i la Glorieta i la Casa dels Berenguer de Sagunt.
Per primera vegada, i com a cas únic entre els festivals d’aquestes característiques, Sagunt a Escena ha optat per construir, per a aquesta edició de 2016, un relat que ha permés dotar la programació oferida al Teatre Romà d’un fil argumental que els espectadors han apreciat, un festival “en femení” amb el qual hem pogut reflexionar, des de propostes i llenguatges escènics actuals, sobre els personatges femenins de la tradició clàssica grecollatina. Així, Fedra, Medea, Lisístrata, i també altres personatges més pròxims a nosaltres com els que Carmen Portaceli ens va presentar en ‘Només són dones’, o la ‘Reina Joana’ —protagonista de l’espectacle del mateix nom que va interpretar Concha Velasco, i de la proposta de dansa que ens va mostrar Asun Noales—, s’han convertit en l’eix temàtic del Festival que, a més, ha sigut el primer a sumar-se a la Comunitat Valenciana a les temporades per la igualtat impulsades per l’associació ‘Clàssiques i modernes’, que vetlen pels criteris d’igualtat en totes les manifestacions artístiques.
Entre els actes paral·lels cap destacar, així mateix, la reunió dels directors i responsables dels principals Festivals d’Arts Escèniques que se celebren a Espanya, reunió en què es van intercanviar reflexions i van començar les conversacions sobre l’establiment de col·laboracions en la producció i exhibició d’espectacles en el marc d’aquests esdeveniments, que se celebren fonamentalment en temporada estival.
En suma, i en paraules del director artístic del Festival, Sagunt a Escena 2016 ha significat el retrobament de la societat civil saguntina amb el Festival, traduït en una afluència important de públic que ha reconegut el Festival com a cosa pròpia, la participació de l’empresariat i de les institucions públiques en el pressupost i, sobretot, la possibilitat d’establir acords perquè, en un futur immediat, Sagunt a Escena es convertisca en un dels espais de referència fonamentals de les nostres arts escèniques.”