El diputat d’EUPV al Congrés, Ricardo Sixto, ha plantejat una bateria de preguntes a la Cambra Baixa relacionades amb les nombroses incidències que pateixen els usuaris i els treballadors dels trens de rodalies del País Valencià. Sixto ha recordat les denúncies realitzades per col·lectius de treballadors i usuaris davant la constant manca de personal, tant en conducció com en taquilles i tallers, especialment en aquest últim servei. A aquesta situació, cal afegir una falta de renovació suficient dels trens que ja han esgotat la seua vida útil per a prestar un servei eficient i de qualitat. 

El representant valencià ha explicat en el text presentat que almenys dotze serveis ferroviaris van quedar anul·lats a la Comunitat el 4 de setembre de 2018 per manques de personal i problemes tècnics en els trens, segons informacions que es desprenen de la denúncia realitzada per diferents sindicats de treballadors de RENFE. “Almenys dues línies de rodalies i el regional entre Xàtiva i Alcoi es van veure afectats per aquesta situació i en l’últim cas, el Xàtiva-Alcoi, es van suprimir els trens de les 8.50 i les 17.20 hores, per la qual cosa els viatgers van realitzar part del trajecte, València-Xàtiva, en un rodalies i el restant, Xàtiva-Alcoi, en el transport alternatiu per carretera que va habilitar l’organisme del Ministeri de Foment”, ha explicat.

A més a més, a aquestes cancel·lacions es van sumar altres dues en la C-2, que cobreix el trajecte des de l’estació del Nord fins a la de Xàtiva, i vuit en la C-3. En aquesta línia va tenir repercussió en les connexions amb Bunyol i Aldaia, on es van anul·lar dues i sis, respectivament. Si açò no fóra suficient, el 4 de setembre de 2018 també va haver-hi retards que van repercutir en les línies C-5 (València-Caudiel) i C-6 (València-Castelló), “per la qual cosa en conjunt almenys 4 de les 6 línies de rodalies del nucli ferroviari de València van patir incidències negatives, amb perjudicis per als passatgers”, ha manifestat Ricardo Sixto.

Amb aquest motiu, des d’EUPV – ha explicat el representant de la formació d’esquerres- “volem saber si el govern Central és conscient de la delicada situació en què es troba el servei de rodalies del País Valencià i per què en els últims anys, i malgrat les constants denúncies i reclamacions, no s’ha solucionat un problema que afecta a milers d’usuaris, a més de quins són els plans del Govern per a millorar i modernitzar el nostre servei de rodalies, especialment en el nucli de València”.

Per últim, el diputat valencià ha recordat que són ja constants les denúncies realitzades per col·lectius de treballadors i usuaris davant la constant manca de personal, tant en conducció com en taquilles i tallers, en especialment en aquest últim servei on es ve reclamant una substancial millora per a poder disposar de recanvis de material, ja que l’actual situació de falta de material de reparació retarda la posada en servei dels vehicles. A aquesta situació, cal afegir una falta de renovació suficient dels trens que ja han esgotat la seua vida útil per a prestar un servei eficient i de qualitat.