El Péndulo | Redacció.- El carrer és el gran repte del festival Tercera Setmana, programat entre l’11 i el 19 de juny a València. Així ho reconeix el seu director artístic, Salva Bolta: “El teatre al carrer és una disciplina escènica i té tant valor i tant pes artístic com el teatre de sala. La idea de programar teatre al carrer és la de donar cabuda a una de les disciplines que lamentablement més maltractades han estat en la ciutat de València”.
A continuació us informem de cinc de les propostes de teatre a l’aire lliure i en espais no teatrals programadas en aquesta primera edició. La primera a representar-se serà Nafrat (El viatge de la vergonya). La peça és un site specific que proposa a l’espectador una reflexió sobre la tragèdia dels refugiats i està programada els dies 11i 12 de juny en tres funcions, a les 19.30, 20.15 i 21 h.
Li prendrà el relleu el diumenge 12, a les 11, en la plaça Enric Granados del barri de Patraix, el primer solo de Joan Català, Pelat. I el dijous, 16 de juny, a les 19 h., Náufragos, de la Industrial Teatrera, el muntatge del qual està previst en el Parc de Benicalap. El segon cap de setmana serà el torn de Tempus, de Visitants, que constarà d’un parell de lliuraments matiners, el dia 17 dejuny a les 10 en el Mercat de Jesús i a les 12h. en el Mercat de Russafa, i el dia 18 a les 10 en el Mercat del Cabanyal i a les 12h. en el Mercat Central; mentre que la plaça Viriato serà l’escenari de Fuenteovejuna: Breve tratado sobre las ovejas domésticas, de Compañía Obskené, el dissabte, 18 de juny, a les 19.30 h.
Com apunta Bolta, “la idea de fer teatre al carrer no és visibilitzar propostes que es conceben d’origen per a representar-se dins d’una sala tancada. El carrer té el seu llenguatge propi i sempre proposa una relació directa i participativa amb el ciutadà”.
Tots els espectacles programats sota aquest epígraf han sigut ideats per a escenificar-se en exteriors i conviden a gaudir dels espais urbans en una celebració de la trobada. El carrer és el fonament i l’escenari.
Nàufrags, refugiats i artesans
D’entre els projectes presentats a la convocatòria de site specific pel Festival Tercera Setmana, la direcció artística ha seleccionat Nafrat (El viatge de la vergonya), de Nafrat Collectiff. En la proposta escènica, un personatge exercirà de guia per a un públic de 20 espectadors per funció que viuran en primera persona l’odissea d’una fugida desesperada. L’obra combina text i audiovisual i es desenvoluparà entre un espai obert i la càrrega d’una furgoneta.
En Pelat, en canvi, encara que els espectadors seran tants com els quals decidisquen acudir a la plaça Enric Granados, només cinc seran convidats per a participar en la creació de la peça. L’obra és una creació d’autor que reuneix dansa, teatre, circ i performance, i s’inspira en el treball rural i artesanal. L’acròbata i ballarí català Joan Català se serveix d’un tronc i de les seues habilitats cirquenses per a proposar una trobada efímera, que explora les vies per a compartir, escoltar i participar.
Náufragos, de La Industrial Teatrera, també està arrelat en la cultura cirquense. La peça manca de text, però en l’acció parlen el gest, la mirada i els somriures. Aquest espectacle de clown és una picada d’ullet als naufragis quotidians des de l’humor i la fragilitat, i el seu punt de partida és un joc de missatges que arriben a la riba on se senten en cercle els espectadors.
Clàssics i arqueòlegs
L’última producció de Visitants es titula Tempus, i és una intervenció escènica d’artesania teatral per a tots els públics. En aquesta nova proposta de la companyia de Vila-real, quatre arqueòlegs arriben des d’un espai-temps indeterminat a l’actualitat per a capturar i interpretar mostres de fòssils del futur: els humans i el seu entorn. El muntatge s’estrena en Tercera Setmana. Finalment, Fuenteovejuna. Breve tratado sobre las ovejas domésticas ve confirmada pels premis al millor espectacle rebuts en 2013 a Almagro Off, Off de carrer Zaragoza i el Festival internacional Noctivagos. La jove Compañía Obskené ix al carrer per a actualitzar i presentar en clau contemporània el clàssic de Lope de Vega.
El relat és de tots conegut, la història del famós poble que cansat de les atrocitats d’un comendador corrupte i violador, decideix unir-se per a combatre i, en últim terme, matar al seu opressor.
La novetat en aquesta representació és que els versos del segle d’Or s’intercalen amb textos de la dramaturga Anna Maria Ricart, que va rebre el Premi MAX 2015 a la millor adaptació o versió d’obra teatral pel present treball. De manera que mentre succeeix l’acció, els actors d’aquesta representació àgil i divertida comenten i opinen.
El Festival Tercera Setmana es una iniciativa de l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID) en col·laboració amb la Universitat de València. LȍInstitut Valencià de la Cultura coorganitza la cita anual, que compta també amb elsuport de l’Agència Valenciana de Turisme, la Diputació de València, i l’Ajuntament de València a través de les àrees d’Alcaldia, Cultura, Mobilitat i Desenvolupament Econòmic Sostenible. A més d’aquestes entitats, conformen el consell consultiu del festival SGAE, FEHV, CECOVAL, Unión Hotelera, Cadena Ser, Las Provincias i Levante EMV.