València Notícies | Redacció.- Turisme València ha donat a conéixer el Pla Estratègic 2017-2020, una ferramenta de treball que s’ha elaborat de manera conjunta amb el sector, als integrants del qual s’ha donat veu, protagonisme i capacitat d’acció, amb l’objectiu de fer de València una destinació turística reconeguda internacionalment. La regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible i presidenta de la Fundació Turisme València, Sandra Gómez, ha presentat hui el Pla, acompanyada pel director de Turisme València, Antonio Bernabé, el president de la CEV, Salvador Navarro, i el president de la Cambra de Comerç, Vicente Morata.
Amb la mirada posada en l’horitzó de l’any 2020, el Pla s’estructura al voltant de quatre estratègies bàsiques: crear valor per al visitant; actualitzar la marca València i realitzar una promoció més segmentada i tecnològica; avançar cap a una destinació intel·ligent i sostenible, i desenvolupar una governança transparent, eficient i col·laborativa. El text establix el camí que cal seguir en els pròxims quatre anys per a afrontar els reptes que plantegen el mercat i la indústria turística, perquè València puga aprofitar al màxim les oportunitats que presenta la conjuntura actual i les previsions a mitjà termini.
Tal com ha subratllat Sandra Gómez, el Pla ha sigut elaborat amb la col·laboració estreta i compromesa del sector turístic de la ciutat, que ha mostrat el seu suport unànime: els més de 260 associats van votar ahir a favor en l’assemblea de la Fundació Turisme València. Però, a més, i atés que l’estratègia de promoció turística passa per potenciar la implicació i el compromís de tota la ciutadania, de la ciutat en el seu conjunt, s’obrirà un termini de 30 dies perquè totes les entitats ciutadanes, veïnals, empreses o associacions interessades puguen fer les seues aportacions, al·legacions o suggeriments al pla. “I per primera vegada també”, ha afegit Gómez, “s’obri també a la participació de la resta de partits polítics, les propostes dels quals també són necessàries”.
La proposta Pla Estratègic 2017-2020 establix tres grans objectius: créixer amb un posicionament per mercats i productes per a generar més riquesa i ocupació a la ciutat; maximitzar els beneficis del turisme en clau de sostenibilitat mediambiental i posada en valor del patrimoni històric i cultural, i implementar un model de gestió de destinació des d’una visió integral, col·laborativa i amb més protagonisme empresarial.
Sandra Gómez ha explicat que esta proposta de pla, que es va presentar ahir en l’assemblea de la Fundació i hui en la Comissió de Coordinació Turística Municipal, és el resultat d’un procés obert i participatiu. “Com ens vam comprometre fa un any, hem comptat per a la seua elaboració amb el conjunt d’actors que conformen l’activitat turística de la ciutat, a través de sessions de consulta, entrevistes en profunditat amb experts, representants d’associacions, gestors d’institucions i un taller de participació amb més de 80 empreses associades a Turisme València. I hui tenim un nou pla, que és de tots, i era molt necessari per la constant transformació del mercat”, ha indicat.
El document oferix una visió de la destinació sobre pilars concrets que seran la base del desenvolupament turístic de la ciutat a curt, mitjà i llarg termini. Així mateix, fomenta la implicació del conjunt d’àrees municipals i aposta per generar sinergies amb altres administracions i amb el conjunt d’empreses del sector per a millorar el posicionament internacional de València.
Fites que cal aconseguir en 2020
Les quatre estratègies del Pla es desenvoluparan a través d’11 plans i 32 programes, i marca com a fites per a la ciutat que cal aconseguir en els pròxims quatre anys un increment de les pernoctacions fins als 5,5 milions anuals, un increment de la despesa mitjana diària del turista fins als 150 euros i de l’impacte econòmic anual fins als 1.500 milions, 3,5 milions d’arribades a l’aeroport i 520.000 creueristes.
El director de la Fundació, Antonio Bernabé, ha exposat la visió del nou pla. “València ha de ser una destinació turística reconeguda internacionalment pel seu estil de vida mediterrani, la seua història, les seues tradicions i les seues avantguardes, amb un model turístic col·laboratiu, sostenible i rendible. Un lloc únic”, ha explicat, “per a descobrir, disfrutar o fer negocis, capaç de satisfer les necessitats i aspiracions dels turistes i professionals més exigents”.
Tant Gómez com Bernabé han destacat que la gestió del Pla es basa en la implementació d’un nou model de governança col·laborativa, amb estructures de participació i gestió estables, equips qualificats, tecnologies pioneres, intel·ligència i coneixement, i amb un enfocament de màrqueting segmentat i orientat al nou turista.
Per acabar, Sandra Gómez ha destacat “el canvi que suposa este pla en el model de gestió de la Fundació Turisme València, i en el model de gestió de la destinació, en reforçar la col·laboració entre administracions i atorgar més protagonisme a les empreses en la gestió operativa de la destinació a través dels programes de producte, que estan definits en la primera estratègia i que són el València Convention Bureau, Cultural, Gastronomia, Film Office, Shopping, Excellence, Creuers, Naturalesa, Idiomàtic i Wellness”.
Els interessats a conéixer el Pla en profunditat poden fer-ho en l’enllaç www.visitvalencia.com/Dcs//PlanEstrategico2020_24-11-2016.pdf. Quant a les aportacions, suggeriments i propostes, poden enviar-se a l’adreça valencia2020@visitvalencia.com.