L’investigador Vicente Franco treballa a la International Council on Clean Transportation, l’organització que va alertar de les emissions trucades
El doctorat de la Universitat Jaume I de Castelló Vicente Franco, que va dirigir la recerca que ha obert la polèmica sobre les emissions de vehicles de Volskwagen, assegura que el problema de lesemissions nocives del dièsel a Europa “és gravíssim” i demana una acció urgent de les autoritats.
Franco, enginyer industrial, ha participat en la recerca efectuada pel International Council on Clean Transportation (ICCT), organització internacional sense ànim de lucre l’informe del qual va portar a l’Agència de Protecció Mediambiental (EPA) d’Estats Units a descobrir que Volkswagen havia instal·lat un programari específic per “trucar” les emissions en alguns dels seus cotxes dièsel, assenyala la Universitat Jaume I (UJI) en un comunicat.
L’escàndol ha portat a la companyia alemanya a reconèixer que havia actuat de forma deshonesta, a anunciar la reserva de 7.300 milions de dòlars pares cobrir els costos de reparació d’un problema mundial que afectaria a 11 milions de vehicles, així com a dimitir al seu president.
Després de finalitzar el seu treball de doctorat al centre de recerca de la Comissió Europea en Ispra (Itàlia) sota la direcció de la catedràtica de Projectes d’Enginyeria i cap del Grup d’Enginyeria de Disseny de la UJI Sari Vidal, Vicente Franco es va incorporar el 2013 a l’equip de recerca del ICCT a Europa, treballant fins a l’actualitat a la seva seu situada a Berlín.
L’exestudiant de la UJI explica que l’escàndol de Volkswagen s’ha destapat arran d’un estudi efectuat pel ICCT per investigar les diferències entre les emissions dels vehicles dièsel als Estats Units i a Europa.
Per a aquest estudi, es van fer proves d’emissions en carretera sobre tres vehicles (dos Volkswagen i un BMW) en col·laboració amb la universitat de West Virginia.
En descobrir que les emissions dels vehicles Volkswagen superaven fins a 40 vegades els nivells d’òxids de nitrogen (NOX) registrats en el laboratori durant la prova d’homologació, “alertem als organismes de control mediambiental de Califòrnia i Estats Units, que van iniciar immediatament una recerca que és la que ara han fet pública”, ha explicat.
Paral·lelament a aquesta recerca, ha explicat l’investigador, “hem realitzat un estudi europeu que analitza més de 140 hores de dades d’emissions en carretera de dotze vehicles diferents”. Aquest estudi, segons Franco, “demostra que el problema de les emissions nocives del dièsel a Europa és gravíssim, i que és necessària una acció urgent de les autoritats europees per remeiar-ho”.
Franco va ser l’encarregat de dirigir el treball de l’ICCT sobre la situació de les emissions en carretera d’automòbils dièsel d’última generació a Europa. El doctorat de la UJI destaca que el problema a Europa és que “la legislació sobre l’emissió d’òxids de nitrogen, gasos que s’han demostrat perjudicials per a la salut, per part dels vehicles dièsel és molt més laxa que als Estats Units”. Això es veu agreujat pel fet que el percentatge de cotxes dièsel és molt major en el vell continent, ha afegit.
Als Estats Units, els vehicles dièsel suposen un 2% de les vendes i dos de cada tres cotxes dièsel són Volkswagen, per la qual cosa després d’aquesta polèmica és de témer que el percentatge encara es reduirà més; però a Europa, el 53% dels cotxes venuts tenen motors dièsel.
Franco ha lamentat la falta d’una agència europea amb atribucions equiparables a l’Agència de Protecció Mediambiental (EPA) dels Estats Units “que va ser en aquest cas la que va assumir la recerca que ha destapat les males pràctiques de Volkswagen”.
L’ICCT és una organització independent sense ànim de lucre la fi del qual és proporcionar anàlisis tècniques objectius i de primer nivell a reguladors ambientals.