Un llibre amb més de 300 fotografies recupera la memòria gràfica de la València republicana

El Péndulo | Redacció.- L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit este matí a l’hemicicle municipal la presentació del llibre ‘València republicana. Societat i cultura’, que reunix més de 300 fotografies fetes a la nostra ciutat durant els anys 30 i que servixen per a recuperar, d’una forma molt gràfica, la memòria d’un temps d’important transformació urbana i efervescència cultural, política i econòmica en què, durant quasi un any, València va ser capital d’Espanya.

“És un llibre que reflectix en fotografies com era la València dels anys 30, una ciutat molt activa i molt bolcada amb la República que és important que nosaltres recordem perquè, com ha dit Salvador Calabuig, qui perd les arrels perd la identitat”, ha afirmat Joan Ribó després de la presentació d’esta obra en un acte en el qual també han intervingut la regidora de Cultura, Glòria Tello, i el coordinador de l’obra, Salvador Calabuig, que ha projectat i comentat a l’hemicicle algunes de les fotografies recollides en este llibre “potent i molt il·lustratiu del que va ser la dècada dels 30 per a les valencianes i valencians”.

Glòria Tello ha destacat la rellevància d’este esforç literari que “permet realitzar un viatge molt gràfic en el temps fins a una València que en aquells anys va destacar per la seua vida quotidiana, per la seua vida cultural, cinematogràfica i política, i va viure un procés de normalització de la seua llengua i literatura pròpies”. Tello ha assegurat que este llibre “és un homenatge a les valencianes i valencians d’aquella època, les il·lusions i la vida dels quals podrà compartir el lector a través de les imatges que mostra”.

Salvador Calabuig ha recordat en la seua intervenció que hui, 12 de desembre, es complixen cent anys del dia en què tots els partits representats a l’Ajuntament van signar un primer manifest autonomista, abans de subratllar la importància de la fotografia per a tornar-nos el record i la memòria d’aquells anys republicans de València. “Una fotografia mai és imparcial, opta i emmarca, capta un instant i marca un moment, alhora que permet conservar coses que mai tornarem a veure”. Calabuig ha fet una semblança d’aquella època a través de les fotografies incloses en esta obra, moltes de les quals propietat d’arxius públics com el municipal, i en altres casos procedents de fons privats”.

Després del passe de fotografies ha tancat l’acte l’alcalde de València, que ha assenyalat que ‘València republicana. Societat i cultura’ és un llibre de “fotografies que il·lumina i ompli de rostres, de moments quotidians, festius o emblemàtics, uns anys coberts posteriorment pel vel de silenci que va imposar la dictadura”.

L’alcalde s’ha referit a la València de la dècada dels 30 com “una urbs que iniciava el seu trànsit a gran ciutat, un fet consolidat en molts aspectes amb la capitalitat republicana. A pesar de la guerra, a pesar de l’agressió feixista, de les privacions i mancances, va ser una ciutat que va saber demostrar al món la fortalesa del seu batec urbà”. En este sentit, l’alcalde ha recordat que València començà la dècada dels 30 amb 320.000 habitants i la va concloure amb més de 450.000.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.