València Noticies | Redacció.- El nou director general del consorci València 2007, Vicent Llorens, ha presentat este matí els seus projectes estratègics per a la Marina. Ho ha fet en l’edifici Veles e Vents, acompanyat per l’alcalde de València, Joan Ribó, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, representants de les tres administracions que, com ha recordat Ribó, han ratificat per unanimitat el seu recent nomenament a proposta de l’Ajuntament. “Açò indica un canvi i una voluntat comuna d’apostar i treballar per la Marina.”
Abans de donar-li la paraula a Llorens, l’alcalde ha informat que el contracte de la seguretat, per a un període de quatre mesos “s’ha plantejat ràpidament perquè l’1 de maig puga estar en marxa”.
Vicent Llorens ha ressaltat l’objectiu comú que “la Marina siga un espai de la ciutat de València”. Ha dit que la història de València era la d’una ciutat “que volia tenir un port i era quasi una quimera, perquè van passar molts segles sense que ho aconseguira. Ara ja ho tenim, afortunadament, i una part d’eixe port ha de ser per a la ciutadania. Entre tots hem d’aconseguir que la Marina siga un espai per a la ciutadania”.
Ha assenyalat que la metodologia per a aconseguir este objectiu era la del desenvolupament local, abans de referir-se a tres recursos endògens fonamentals i extraordinaris “perquè és molt difícil trobar-los en un altre lloc: una làmina d’aigua de 560.000 metres quadrats; tot el que hi ha al voltant: els magatzems, els edificis històrics, els docs, el varadors o l’edifici Veles e Vents; els barris del Cabanyal, Grau i Natzaret que l’envolten, i també que està dins d’una gran ciutat europea. Per tant, pense que tenim tot per a triomfar. No m’ha preocupat mai el deute, ni els embargaments. Açò ens ha d’ocupar, no preocupar, perquè tenim projecte i serem capaços d’afrontar els pagaments, de negociar i tirar la Marina endavant.”
Més tard ha afirmat que “ni esta ciutat ni cap institució podria permetre’s que la Marina es convertira en un lloc marginal, i en açò juguem amb avantatge, perquè ningú va a deixar caure la Marina”. Seguidament ha destacat els aspectes als quals van a dedicar-se els nous gestors: el món de la nàutica, amb la seua capacitat per a crear ocupació i generar empreses i dinamització socioeconòmica, ja que “dins de l’Estratègia Europea de Creixement Intel·ligent està l’Estratègia de Turisme Costaner i Marítim”. Eixa dedicació a la nàutica inclouria des de la formació professional, fins al turisme nàutic o de creuers, “tot un món que hem de ser capaços d’engegar amb la metodologia de la governança col·laborativa, comptant amb tots. Aqui han de jugar tots perquè este és un terreny de tots, però sobretot han de jugar els pobles que estan al voltant de la Marina: Grau, Cabanyal i Natzaret, perquè és el seu espai i s’han d’apropiar d’eixe espai”.
En este mateix sentit s’ha manifestat més tard l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha assenyalat que la Marina serà un “focus d’irradiació per a la gran assignatura pendent que té esta ciutat i que és la façana mediterrània i els seus barris. Jo compartisc l’optimisme de Vicent Llorens i la seua idea que des d’ací es poden dinamitzar tots estos barris que tenen una necessitat de ser regenerats i convertir-se en un element determinant de la ciutat de València”. L’alcalde ha recalcat eixa idea de que “la importància de la Marina és que pot ser l’element dinamitzador de tots els barris marítims i amb eixa il·lusió comencem hui un treball entre totes les administracions.”
Un altre apartat destacat pel nou director general ha sigut el d’oci, restauració i entreteniment, en el qual ha destacat que la Marina “és l’únic espai urbà que pot acollir espectacles a l’aire lliure que superen els 70 decibels i açò suposa una gran oportunitat”. Finalment, un altre objectiu és el de potenciar esta zona de la ciutat “com a espai per a la creativitat, la cultura i l’emprenedoria”. S’ha referit a projectes ja en marxa com EDEM o Llançadora, “un espai privilegiat per a desenvolupar iniciatives empresarials i professionals des d’eixa governaça col·laborativa i la màxima participació ciutadana.”
Vicent Llorens s’ha compromés a presentar, al juny o juliol, una proposta estratègica d’acció que arreplegue totes les iniciatives. “També pensem que s’ha de renovar el planejament actualment vigent”. De la mateixa manera, ha destacat la sintonia entre govern local i autonòmic “per a convertir la Marina en un instrument de desenvolupament econòmic valencià.”
També el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, ha confirmat eixe missatge d’unitat i ha destacat “l’actitud positiva” del nou director general i dels representants de les tres administracions per a “impulsar el potencial de la Marina i apostar pel seu desenvolupament.”
Per la seua banda, el conseller Vicent Soler, que igualment ha dit sentir-se optimista davant l’inici de la nova etapa, ha reiterat el suport del govern valencià i la necessitat “que la nostra il·lusió siga compartida i recolzada per la ciutadania, com una condició per a convertir la Marina en un motor i un revulsiu de dinamisme econòmic i transformació urbana”.