Valencia Noticias | Redacción.- Més de 1.400 alumnes de Secundària, Cicles Formatius i Batxillerat de 23 instituts del País Valencià han participat en la Valencianada (#VLCda16 en les xarxes socials, http://www.wmcproject.org/valencia/), un exercici de geolocalització d’edificis i coneixement de referents culturals de la ciutat de València, perquè els alumnes coneguen edificis tan emblemàtics com la Llotja de València, la Seu i l’estació del Nord, les facultats de les diferents universitats o els hospitals de la seua àrea d’influència.
Aquesta activitat forma part del ‘World Mobile City Project’ (#WMCP16 en les xarxes socials, http://www.wmcproject.org/) i ha estat organitzada a València per l’associació 1entretants (http://1entretants.ning.com/). Adreçada als nostres joves, els ha permés saber localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les darreres tecnologies (internet mobile, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada…). Els objectius generals de la proposta, a més de la divulgació del patrimoni cultural valencià, consisteixen a establir ponts entre l’ensenyament formal i el no formal, difonent també l’ús de dispositius mòbils per a l’aprenentatge en contextos reals.
La Valencianada ha estat tot un èxit de participació i ha tornat a comptar amb la col·laboració del MuVIM, on s’han celebrat les reunions preparatòries i que ha actuat com a centre de control de l’activitat. Però, a més, en aquesta edició, com a novetat, s’ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de València mitjançant diferents regidories. La Regidoria de Cultura ha proporcionat els targetons i ha col·laborat en el seu disseny. La Regidoria d’Educació i Joventut ha proporcionat les xapes identificatives per a l’alumnat. El disseny de la xapa és obra de l’alumna de Batxillerat artístic, Esther Bueno, de l’IES Lluís Vives de València, i en aquest ha col·laborat també l’artista Xavier Hernàndez. La Regidoria de Mobilitat, a través de l’EMT, ha facilitat el transport en autobús municipal a tot l’alumnat, amb la finalitat de promoure l’ús del transport públic i de publicitar de forma pràctica i real totes les línies que formen part de la xarxa d’autobusos de la ciutat, ja que l’alumnat ha hagut de desplaçar-se per tota la ciutat per arribar als 83 llocs que han estat seleccionats enguany.
A l’inici de la jornada han estat presents Jaume Fullana, director de política educativa de la Conselleria d’Educació; Rafa Company, director del MuVIM; Jesús Martí, secretari general de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ); Josep Enric Garcia, gerent de l’EMT, i diversos regidors de l’Ajuntament de València, com ara Glòria Tello, Maria Oliver i Giuseppe Grezzi.
Detalls de l’activitat:
- Data: 17 de febrer de 2016. Concentració a les 9,30h al parc de l’Hospital, rebuda dels participants, fotografia inicial i tret de sortida de l’activitat, que durarà aproximadament fins a les 13.30h. Al llarg de tot el matí el professorat es trobarà a la sala d’actes del MuVIMde la ciutat de València, on es retrobaran els estudiants dels distints instituts que hi participen en finalitzar l’activitat.
- Objectius: Millorar el coneixement de la ciutat de València, aprendre a desplaçar-se per la ciutat mitjançant el transport públic amb l’ajuda dels dispositius mòbils i utilitzar el mòbil amb finalitats d’interés social i educatiu.
- Característiques: Els alumnes, en grups de 4, buscaran 5 punts concrets de la ciutat. L’activitat els ha de permetre saber localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les darreres tecnologies (Internet Mobile, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada…). El professorat coneixerà en tot moment on es troben els alumnes mitjançant les eines de geolocalització. Els llocs que visitaran els alumnes es faran públics amb les fotografies i vídeos que es penjaran en la xarxa social Instagram amb els hastags #VLCda16 i #WMCP16. En algunes ocasions, i només quan estiguen davant dels elements patrimonials pertinents, podran accedir a informació que els permetrà resoldre algun enigma literari, arquitectònic o històric (se n’adjudicarà un de diferent a cada equip). El grup es farà un selfie per demostrar que hi ha estat i que han acabat el treball amb eixa targeta i respondrà l’enquesta amb les respostes apreses de forma diferent a com ho fan habitualment a l’aula.
- Centres participants: IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí, IES José María Parra d’Alzira, IES Comarcal de Burjassot, Escuela 2 de La Canyada – Paterna, IES Escultor Francesc Badia de Foios, IES de Massamagrell, IES La Garrigosa de Meliana, IES Músic Martín i Soler de Mislata, IES Guillem d’Alcalà de la Pobla de Farnals, IES L’Om i La Nostra Escola Comarcal de Picassent, IES N. 1 i IES Oleana de Requena, IES el Quint de Riba-roja, IES Manuel Sanchis Guarner de Silla, IES Tirant lo Blanc de Torrent, IES Botànic Cavanilles i IES Honori Garcia de la Vall d’Uixó, IES Isabel de Villena, IES Serpis, IES Lluís Vives, IES Jordi de Sant Jordi i CEEDCV de València.
- Organització: Es tracta d’una experiència interdisciplinar, organitzada amb la col·laboració de la Xarxa Cooperativa d’Ensenyament en Valencià 1entretants (http://1entretants.ning.com), basada en la Barcelonada (http://www.wmcproject.org/barcelona/) desenvolupada per la xarxa LaceNet (http://www.lacenet.org/joomla/) del Bages (Catalunya), i en la qual participen diversos instituts del País Valencià.