Divendres que ve, 21 de setembre, el Consorci de Museus podria rebre un dels premis a les millors pràctiques pel seu projecte per a la reducció de les desigualtats en l’àmbit de la cultura
València (18.09.2018). El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana du a terme diverses mesures dirigides a fomentar la reducció de les desigualtats en l’àmbit de la cultura. Aquesta iniciativa, que engloba diversos projectes inclosos en la seua programació, ha rebut el diploma de bones pràctiques que atorga la Design for All Foundation, una entitat sense ànim de lucre i d’àmbit internacional fundada el 2001, amb seu a Catalunya.
A més d’aquest reconeixement, que ja té el Consorci de Museus des del mes de març, s’ha seleccionat l’entitat museística en la 9a edició dels premis internacionals de Design for All Foundation a les millors pràctiques, que es decideixen divendres que ve a Luxemburg.
Un jurat internacional seleccionarà les cinc millors pràctiques per a atorgar el premi internacional Design for All Foundation a les que destaquen per l’impacte que tenen i marquen el camí que cal seguir en el futur per a una millor pràctica del disseny per a tothom/disseny universal.
L’objectiu d’aquests premis és reconéixer tots els esforços, grans o xicotets, que han dut a terme empreses, entitats, administracions i professionals de tot el món per a demostrar que qualsevol aplicació del disseny per a tothom/disseny universal contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones.
S’entén per disseny per a tothom (‘Design for All’) la intervenció sobre entorns, productes i serveis amb la finalitat que totes les persones, incloses les generacions futures, independentment de l’edat, el gènere, les capacitats o el bagatge cultural, puguen gaudir participant en la construcció de la nostra societat en igualtat de condicions.
El Consorci de Museus opta a aquests premis en la categoria de projectes, propostes, metodologies i estudis, amb altres sis projectes procedents de l’Argentina, França i el Nepal, a més d’Espanya.
La proposta de l’entitat museística recull les accions, els projectes i les activitats que s’impulsen amb la finalitat de generar coneixement i cultura per a tots.
En aquest sentit, el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “en el nostre programa d’educació i mediació, en els museus i els centres d’art en els quals treballem, tant a Castelló com a València i Alacant, busquem generar processos de treball sostenibles de mediació amb diversos col·lectius, basats en l’experiència artística com a principi d’un procés d’aprenentatge vital”.
Així mateix, Pérez Pont ha destacat que “la igualtat és un dels principis sobre els quals es desenvolupa el projecte del Consorci de Museus, a través de les convocatòries públiques que situen els creadors i les creadores en igualtat d’oportunitats en l’accés a les programacions dels museus i els centres d’art, així com a través de diferents projectes d’inclusió i cohesió social en els quals treballem per a la integració de tota la ciutadania en l’àmbit de la cultura”.
El director del Consorci de Museus hi ha afegit que “aquest reconeixement reforça el treball realitzat i ens impulsa a continuar les línies establides de participació i atenció a tot tipus de públic”.
Cultura per a tothom
Entre les mesures dirigides a fomentar la reducció de les desigualtats que du a terme el Consorci de Museus, hi destaquen projectes com les convocatòries “Altaveu”, per a projectes d’inclusió i cohesió social; “Reset”, de relectures de gènere i multiculturalitat; “Resistències artístiques”, de producció artística en entorns educatius; “Cercles”, per a projectes de mediació cultural per a joves; el projecte “Comencem de 0” (que inclou activitats per a la primera infància com Mus’n’Babies o l’Espai de Telles), els tallers Refrito, per a joves; Necessitem tot tipus de ments, per a persones amb TEA (trastorn de l’espectre autista), Art i cultura contra l’alzhèimer (en col·laboració amb el Museu d’Art Contemporani d’Alacant), Això no és una pedra, és una idea; així com la taula de treball per a la implementació de millores en els tallers d’expressió artística als centres ocupacionals de València, per a la integració social i cultural de persones amb diversitat funcional.
Es tracta d’un conjunt de mesures que el Consorci de Museus desenvolupa a Castelló, València i Alacant, i vertebra el territori perquè el projecte arribe a tota la ciutadania.