Alcaraz: “Els poders públics han d’afavorir el lliure accés d’informació a la ciutadania”

– Este dimecers 28 de setembre se celebra el Dia Internacional del Dret a Saber

– Des de Gva Oberta tots els ciutadans poden fer ús del seu dret d’accés a la informació pública

manuel Alcaraz
image-424199
 “Els poders públics han d’afavorir el lliure accés d’informació a la ciutadania”. Així ho ha destacat el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, amb motiu del Dia Internacional del Dret a Saber que se celebra cada 28 de setembre. A més, ha afegit que “és un requisit fonamental per a una societat democràtica avançada i, especialment, en moments en què la política i els polítics ens trobem sotmesos a una forta crítica per una gran desconfiança de la societat”.

Des del portal de Gva Oberta, qualsevol ciutadà pot fer ús del seu dret d’accés a la informació pública. Des d’aquesta pàgina es poden sol·licitar tots els expedients administratius (contractes, factures, convenis, etc.) de la Generalitat Valenciana, que formen part de la gestió de l’administració pública.

Una de les novetats introduïdes a la Llei de Transparència és el silenci positiu en un termini de 30 dies per part de l’administració, en el cas que no hi haja resolució d’una petició d’informació, un fet que suposa un avanç respecte a la llei estatal, la qual estableix el silenci negatiu.

Este termini, contemplat a la Llei de Transparència, suposa un pas cap a l’administració oberta, en què qualsevol tràmit intern davant una consulta ha de ser àgil i eficient.

El conseller Manuel Alcaraz ha destacat que “una de les eines fonamentals” és el portal de transparència de la Generalitat Valenciana “per a donar resposta a totes les demandes que demana qualsevol ciutadà”

Accés a la informació pública

Auqesta informació es pot sol·licitar de manera presencial o a través d’internet, per a la qual cosa es necessitarà el DNI i la data de naixement.

Si es fa de manera presencial, s’haurà d’acudir a l’òrgan administratiu de l’Administració General de l’Estat, i al de les comunitat autònomes, diputacions provincials, consells insulars o ajuntaments. També es pot acudir a les oficines de correus o oficines consulars d’Espanya a l’estranger.

D’altra banda, si es fa via telemàtica, s’haurà d’accedir al següent enllaç, i es facilitarà la petició d’informació des de qualsevol punt del territori. Cal recordar que este tràmit electrònic es podrà realitzar mitjançant el certificat electrònic o simplement amb el DNI. Des de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació s’ha apostat per un tràmit electrònic senzill per a facilitar al ciutadà l’exercici del seu dret d’accés a la informació pública.

Amb açò, el Govern valencià vol demostrar la clara voluntat, des de la transparència, per a posar a disposició de tots els ciutadans allò que és públic i que, com a govern obert, es deu oferir a la ciutadania.

Des de la Generalitat valenciana s’afavoreix la informació oberta, la participació de la ciutadania com a subjecte actiu de l’acció pública, per a complir així amb el principi de lliure accés a la informació per part de la societat, d’una manera comprensible i accessible.

“Aprofitem este dia, no per a celebrar el que hem fet, sino com un dia d’il·lusió per a continuar avançant en eixe camí que, per una banda, ha servit de tallafoc a la corrupció i a les males pràctiques i, de l’altra, de tornar a recuperar la confiança de la ciutadania”, ha conclòs Alcaraz.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.