L’IVAM presenta un projecte de Cabello/Carceller sobre la construcció d’identitats i gèneres

edu_ana_carceller_nos_interesan_foto
image-424201

El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, i les comissàries i artistes, Helena Cabello i Ana Carceller, han presentat als mitjans de comunicació ‘Lost in Transition_un poema performatiu_Cabello/Carceller’.

‘Lost in Transition _un poema performatiu’ és un projecte ideat específicament per a un espai concret, la galeria 6 de l’IVAM, per dues artistes “amb un gran treball i una dilatada trajectòria que els va portar a ser les representants al pavelló espanyol de l’última Biennal de Venècia”, ha destacat el director de l’IVAM sobre Helena Cabello i Ana Carceller.

“L’obra de Cabello i Carceller es caracteritza per parlar sobre alguna cosa que es va construint, sobre elements en permanent construcció, motiu pel qual han escollit l’escala de la galeria 6 com a element arquitectònic que comunica les dues plantes per a atorgar-li una càrrega simbòlica de trànsit entre gèneres”, ha explicat José Miguel Cortés.

L’escala sempre ha sigut un element important en la història de l’art amb obres com a ‘Nu baixant l’escala’, de Marcel Duchamp i, en el cas concret de la galeria 6, l’escala és “la no-sala, el lloc on no s’exposa”, ha comentat Helena Cabello. No obstant això, en aquest projecte va ser triada com eix conceptual, com a lloc en perpetu moviment i espai de canvi, metàfora de les identitats dissidents, del continu moviment i el canvi.

Durant la presentació, Ana Carceller ha explicat el procés de treball que van seguir en aquesta exposició: “Decidírem fer una convocatòria pública de persones que tingueren una relació problematitzada amb el gènere per a gravar un vídeo en el qual baixaren l’escala. Ens interessaven persones en les quals el sexe biològic i la identitat de gènere no concorreguera en placidesa”.

El resultat és un poema que naix a partir de la performance dels 16 participants. El vídeo es mostra en la galeria 6 on s’han instal·lat diverses pantalles que exhibeixen diferents moments i diferents protagonistes del projecte alhora “el que ajuda a entendre la idea de multiplicitats i genera inestabilitat en positiu”, ha resumit Helena Cabello.

Cortés ha assenyalat que mentre desenvolupaven aquest projecte per a l’IVAM va quedar sorprès “per la forta càrrega vital del seu treball; l’art no solament serveix de forma conceptual, sinó que fa possible la transformació vital, ens fa més lliures”.

José Miguel Cortés també ha subratllat que “les 16 persones que integren aquest projecte cobreixen un ampli ventall d’edats i en les seues actituds s’observa que els més joves viuen la seua sexualitat d’una manera més lliure. És un reflex del canvi que ha viscut Espanya en el qual, afortunadament, la gent viu cada vegada més lliurement la seua sexualitat”, ha puntualitzat el director del museu.

Sobre aquest tema, Ana Carceller ha matisat que “en alguns aspectes la societat encara ha d’evolucionar, encara queda molt de camí per recórrer. Per a canviar el sexe en el DNI encara es requereix un informe psiquiàtric”. L’artista i comissària també ha incidit en la necessitat que la crítica d’art avance en aquestes qüestions de gènere perquè que no s’encaselle i es parle d’art de dones o d’homes, amb cometes. “L’art ha de servir per a deixar fluir i no per a qüestionar i tapar”, ha conclòs.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.