Dotze famílies de Cullera es faran proves d’ADN per a localitzar represaliats pel franquisme

3_172Un total de dotze famílies de la localitat valenciana de Cullera se sotmetran en els pròxims mesos a proves d’ADN per a localitzar els seus avantpassats víctimes de la repressió franquista i soterrats en la fossa 112 de Paterna (València).

La regidora de Patrimoni Històric de Cullera, Amparo Jover, ha assistit este dilluns a l’obertura de la citada fossa situada en el cementeri municipal de la localitat de l’Horta, han informat fons de l’Ajuntament en un comunicat.

Jover ha donat compte del resultat de la campanya d’identificació que té el suport pel consistori perquè aquells descendents dels represaliats pel franquisme s’inscrigueren en una base de dades municipal amb la finalitat que se’ls pogueren realitzar proves d’ADN que permeten la identificació de les restes.

Esta acció s’emmarca en el suport del govern municipal, format pel PSPV-PSOE i Compromís, al projecte d’exhumació de restes de la mà de l’Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna.

L’acte d’este dilluns ha sigut qualificat d’emotiu per Jover, qui ha assenyalat que la recuperació de les restes “és un alleujament per als familiars, que primer foren víctimes de la pèrdua dels seus, després del silenci imposat i més tard de l’oblit”.

“Amb açò, intentem reparar el dany en la mesura del possible i tancar una ferida oberta que una societat democràtica com la nostra ha de sanar restaurant la memòria de les víctimes de la dictadura”, ha defensat.

Des de l’Ajuntament de Cullera han recordat que foren 66 els cullerencs afusellats, el que representa pràcticament el 5 % de la població d’aleshores, segons l’estudi “Els afusellaments al País Valencià (1938-1956)”, de Vicent Gavarda.

“Eren persones de totes les edats i condicions. El més jove tenia 22 anys i el major 62. Hi havia agricultors, obrers, mariners, cambrers, forners, mestresses de casa i fins i tot un banquer. Els hi ha sense adscripció política reconeguda i nombrosos militants del PSOE, la UGT, la CNT-FAI, el Partit Comunista i Esquerra Republicana”, han destacat.

En la fossa comuna 112, situada en el primer quadrant del cementeri de Paterna, es troben inhumats represaliats del franquisme afusellats després de les saques de 30 de novembre de 1939 -50 afusellats- i de 8 de desembre d’eixe mateix any -altres 50-, que en realitat foren assassinats el dia 9 per ser el 8 festiu.

Entre les restes de persones allí inhumades es troben els de 19 ciutadans de Cullera, segons les mateixes fonts.

Els membres de l’associació de víctimes compten amb el suport econòmic de la Diputació de València per a dur a terme l’excavació i inhumació de les restes en la fosa 112, el trasllat a l’Institut Anatòmic Forense de la Universitat Complutense de Madrid per a la seua identificació antropomètrica i per comparar l’ADN amb mostres biològiques de familiars.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.