El govern valencià no assegura presentar el recurs d’inconstitucionalitat que està preparant contra els pressupostos

Generalitat-Valenciana-Consell-Pressupostos-oltra GENERALITAT_ARAIMA20151204_0203_57
image-276792

La vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell on ha anunciat la redacció d’un recurs contra els Pressupostos de l’Estat. / GENERALITAT

La Generalitat Valenciana manté oberta la via del diàleg per millorar el finançament i sol·licita la reunió de la comissió bilateral amb l’Estat

El ple del govern valencià acordat aquest divendres demanar a l’Advocacia de la Generalitat Valenciana que prepare el recurs d’inconstitucionalitat contra els Pressupostos Generals de l’Estat de 2016 per si la via del diàleg fracassa i cal interposar aquesta demanda. Així ho ha explicat en roda de premsa la portaveu del Consell, Mònica Oltra, qui ha dit que tal com  va anunciar ahir el president Ximo Puig s’ha considerat en la reunió setmanal del govern la possibilitat de presentat el recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) per uns pressupostos que no garanteixen ni tan sols cobrir la despesa en sanitat i educació.

Oltra, però, no ha assegurat que aquest recurs acabi presentant-se ja que ha informat que a més de lliurar l’ofici a l’Advocacia de la Generalitat perquè inicie la preparació del recurs, s’ha acordat tanmateix sol·licitar a l’Estat la convocatòria d’una comissió bilateralper tractar d’esmenar l’infrafinançament per la via del diàleg i evitar la “judicialització del conflicte”.

La vicepresidenta i portaveu del govern valencià ha avançat alguns detalls que serviran de base per al recurs que elaborarà l’Advocacia de la Generalitat, el qual també prendrà en consideració l’informe elaborat per la conselleria de Justícia avalant la possibilitat de reclamar un millor finançament de l’Estat per la via judicial. Segons Mònica Oltra, l’ argument principal del recurs serà que els Pressupostos de l’Estat fixen la via principal finançament de les autonomies de règim comú i que la Llei de pressupostos preveu els objectius d’estabilitat pressupostaria aprovats al juliol i individualitzats per a cada comunitat, i que “l’acció combinada d’aquest dos factors sotmet la nostra comunitat a un procés d’infrafinançament als pressupostos del 2016 que agreuja la situació mantinguda des del 2002 que ha generat un denominat deute històric que ha assolit enguany els 16.000 milions d’euros”, ha explicat.

Un dèficit de finançament que si no es pot corregir en els pressupostos de 2016 o per altra via, “ impedirà la Generalitat Valenciana atendre els serveis públics fonamentals, sanitat, educació i polítiques socials, en els termes previstos 108.58 de la Constitució”, segons ha assegurat Oltra. En aquest punt, la també consellera d’Igualtat i Polítiques inclusives ha dit, que de no canviar la situació, que sigui el govern espanyol qui “ens envie una carta dient-nos quins xiquets hem de deixar sense escolaritzar o quins malalts traiem dels hospitals“.

Electoralisme

Preguntada perquè el Consell ha decidit prendre ara aquesta decisió i per les acusacions d’electoralisme que provenen des dels partits de l’oposició, la portaveu Mònica Oltra ha desmentit que darrere de la mesura hi hagi un interès partidista i ha recordat que fa mesos que el president  Puig ja va anunciar que “contemplaria totes les vies per reclamar el que és just per als valencians”. “Qui avisa no és traïdor, portem cinc mesos avisant que si les vies de diàleg no donaven fruit, acudiríem a la judicial”, ha dit.

Ximo Puig va anunciar  a principis d’octubre que el recurs estava enllestit i que si a finals de mes no canviava en res la situació de l’infrafinançament valencià s’interposaria la demanda, malgrat que finalment això no va ocórrer i es continua barallant la possibilitat de fer-ho. Passats els mesos i amb un govern quasi en funcions, Oltra ha estat preguntada per què ha de canviar per no presentar el recurs atès que des de la mateixa Generalitat hi ha poques esperances que ni tan sols es reuneixi la comissió bilateral. “Ha de canviar el finançament”, ha dit taxativa, fent veure que la presentació del recurs és un fet quasi segur, malgrat que ha reiterat la voluntat de diàleg del Consell.

Encara que sembla molt difícil que la comissió bilateral es reuneixi abans que el govern espanyol estigui en funcions –fet que donaria més motius al Consell per presentar el recurs–, la realitat és que potser la via judicial quedi apartada si en les eleccions del 20 de desembre canviés el color polític de l’executiu espanyol i un nou govern es comprometés a revisar i millorar el finançament de Valencià.

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.