Sociòleg i historiador i Professor Titular del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i director del Museu Faller.
Les Falles valencianes sempre han sigut una singular combinació d’innovació, art, dinamisme social i transformació de la tradició. Uns elements que defineixen una creativitat continua i popular, que és tot just el que ha conferit a la festa fallera el seu valor com a patrimoni cultural viu, transmés intergeneracionalment i lligat a l’afirmació temperamental de la identitat valenciana. Motius de sobra per a que sobre les Falles es fixara l’atenció del Universitat, una institució que si be històricament es va mirar amb cert recel o prevenció la festa, en els darrers anys ha donat senyals evidents de considerar-la com a matèria seriosa d’estudi i investigació.
Com a conseqüència d’esta major i renovada sensibilitat universitària cap a les Falles, i en el context de la candidatura de les mateixes a ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO a finals de 2016, el passat 31 de Maig el Consell de Govern de la Universitat de València va aprovar el Títol d’Expert Universitari en Falles i Creativitat, a proposta de l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives i el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la mateixa Universitat. Un títol necesari, ja que les Falles constitueixen una manifestació cultural i festiva de primer ordre, repleta d’activitats enriquidores per al conjunt de la societat.
El títol de postgrau aprovat, que eleva l’estudi de les Falles a rang universitari, i que serà codirigit pel que açò escriu i el professor Ricard Ramon, planteja la necessitat d’uns estudis d’especialització de nivell universitari sobre les Falles, per a conèixer a fons la seua realitat i fomentar la formació de professionals de diversos àmbits, com ara turisme, art, gestió cultural, professionals de museus festius, artistes fallers, titulats del Cicle Formatiu Superior d’Artista Faller, llicenciats en Belles Arts, historiadors, sociòlegs, mestres, pedagogs, dissenyadors, il·lustradors, artistes d’altres àmbits, així com persones interessades en aprofundir en la cultura fallera. Amb el títol en la mà, estos professionals podran, en l’exercici de la seua professió, aplicar estos coneixements per a desenvolupar nous projectes d ́interacció social, cultural i econòmica en la festa fallera, fomentant el seu desenvolupament futur per convertir-la, encara més, en un triple eix fonamental per a la vida social, econòmica i cultural de València, amb totes les implicacions i beneficis que això comporta.
El Títol d’Expert Universitari en Falles i Creativitat, que s’impartirà en valencià, té com a principals objectius el coneixement de la cultura fallera amb profunditat, especialment en la seua vessant creativa; l’aprofundiment en el coneixement de les relacions i les possibilitats econòmiques, socials i culturals de present, i especialment de futur, de la festa i la cultura fallera; l’estudi de la història i el present de les Falles per ajudar a desenvolupar-les en les seues més diverses vessants, especialment en la seua dimensió de patrimoni cultural; i la capacitació de l ́alumnat per a generar activitats de dinamització, promoció i difusió de la festa, de cara a la seua projecció professional en este àmbit o àmbits afins.
El títol de postgrau consta de 15 crèdits articulats en tres grans blocs docents de 5 crèdits cadascú, centrats en l’art, festa i experiència estètica, la creació i la creativitat, així com la relació entre les Falles, la societat valenciana i el seu patrimoni cultural. Com a eixides professionals es destaquen els diversos àmbits professionals vinculats a les Falles, del sector del disseny i la creació de falles, així com els àmbits lligats al turisme, activitats sòcioculturals i gestió cultural, a més d’activitats artístiques i associacionisme en general.
En conclusió, crec que hem d’estar ben pagats de que, per primera vegada, una universitat pública com la Universitat de València, aposte decididament per posar les Falles on es mereixen, per fer-les objecte preferent d’estudi, com succeeix en les universitats més avançades amb els anomenats “estudis culturals”. Això implica posar a disposició dels estudiants un conjunt de coneixements rigorosos, ben estructurats i impartits per un professorat especialitzat, que puguen redundar en benefici de tots, perquè un títol d’estes característiques beneficia tothom i propicia un major reconeixement d’una festa total que no és de ningú en concret perquè forma part d’un llegat col·lectiu que cal preservar.