Navegació

26220512406_2718b9f9b0_kA l’Albufera, i als seus ports, la vida no s’entén sense els usos de les barques -bé amb perxa o corda- per a la pesca, la caça, el transport, l’agricultura, etc.
Segons els usos d’aquestes embarcacions es construïen diferents tipus de barques, com la barca, el barquet, el barquetot, el marimatxo o el ravatxol.
Al voltant de la construcció de les barques existeixen diversos oficis, com el fuster de ribera o mestre d’aixa, el calafat, el veler i el cordeller. En aquesta tasca s’utilitzen diferents eines com les garlopes, l’aixa, les barrenes, els gats, el rosset, les serres, les esquadres, el punta corrent, les paletes i el martell de calafat.
L’abandó progressiu d’aquest mitjà de transport, fruit de l’aparició dels mitjans de comunicació terrestre i el progressiu deteriorament del mitjà natural en el qual es desenvolupava la barca com a mitjà de transport, ha ajudat al fet que, tant  la professió de calafat, com els usos de la barca siguen quasi exclusius d’uns pocs, que per herència  o per un interès particular han conservat aquest mitjà de transport i de vida.
L’embarcació més emblemàtica de la zona era la “Vela Llatina” que s’utilitza en la zona des des del s. II a. de C. Esta embarcació de vela triangular aprofitava les característiques del llac amb els corrents de vents que el caracteritzen .
Hui aquest element s’intenta recuperar, i es busca la seua conservació per a mantindré la tradició i amb finalitat recreativa.
A Catarroja, quan arriba setembre, es produeix una cita ineludible en el  calendari que centra les mirades en el Port de Catarroja. Diverses embarcacions arribades des de Silla, El Palmar i la pròpia Vila de Catarroja, es remunten als antics sistemes de pesca i navegació per competir amb habilitat i domini del vent en l’exhibició de Vela Llatina

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.