La Federació de Dolçaina i Tabal es presenta als castellonencs amb un concert a la Plaça Major

Colla-de-dolçaina.-Societat-Coral-El-Micalet-980x380La creació de l’entitat, que té l’objectiu d’impulsar i difondre l’ús de la música tradicional, era una prioritat per a la regidoria de Cultura

La Federació de Dolçaina i Tabal de Castelló celebra dissabte que ve a la Plaça Major la seua posada de llarg en un acte que inclourà un espectacle musical en directe amb la participació de més d’un centenar de persones, entre músics i figurants. La Federació, creada oficialment el juny de l’any passat, dóna recer a quatre associacions (Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, Colla de Dolçainers i Tabaleters Xaloc, Colla de Dolçainers i Tabaleters El Soroll, i Agrupació de Dolçainers i Tabaleters Xarançaina), tot i que, com indica el seu secretari, Alberto Celma, “està oberta a totes les entitats que vulguen unir-se al projecte”. “Hem començat sent quatre només per motius relacionats amb la burocràcia que suposa posar en funcionament qualsevol associació”, ha aclarit. A Castelló i el Grau hi ha una quinzena de colles amb activitat, algunes de les quals ja han mostrat el seu interés en integrar-se en la Federació.

La regidoria de Cultura va incloure aquest projecte en el programa de govern perquè “era un compromís ineludible dotar Castelló d’un ens que impulsara i sumara esforços perquè el món de la dolçaina i el tabal tinguera la importància que es mereix en la cultura local”, ha apuntat Verònica Ruiz. La regidora es felicita pel fet que la Federació de Dolçaina i Tabal “siga una realitat pràcticament des del primer any del nou equip de govern municipal”. Cal recordar que Castelló compta amb una Escola Municipal de Dolçaina i Tabal que funciona des de 1995.

La Federació té dos camps d’actuació diferenciats, un de caràcter més públic, amb concerts, exposicions i conferències, i un altre de formació, entre les activitats s’inclouen xerrades i tallers. Celma ha destacat que Castelló viu un dels seus millors moments d’interés per la música tradicional. “Abans la ‘dolçaina’ i el ‘tabal’ s’associaven a la gent gran, però possiblement és ara quan més xiquets i xiquetes hi ha integrats en les diferents associacions i escoles”, ha assenyalat el secretari de la nova Federació, per a qui la introducció fa tres cursos dels estudis de ‘dolçaina’ al Conservatori de Castelló ha ajudat a la popularització d’aquest instrument tan arrelat a la nostra terra i els nostres costums.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.