Constituïda la comisión municipal d’investigació sobre l’Operació Taula

València Noticies | Redacció.- El regidor de Compromís, Carlos Galiana, ha sigut triat president de la comissió municipal d’investigació sobre les actuacions il·lícites presumptament comeses per membres del Grup Municipal Popular, incloses en el sumari judicial de la “Operació Taula”. La socialista Sandra Gómez serà la vicepresidenta primera i el representant de Ciutadans, Fernando Giner, el vicepresident segon. Completen la comissió els regidors Jordi Peris, en representació de València en Comú i Eusebio Monzó, pel Partit Popular. La comissió celebrarà la seua següent reunió el pròxim 3 de maig i es dóna un termini de sis mesos, prorrogables durant altres tres, per a concloure els seus treballs i aprovar un informe de conclusions.

Els representants dels grups polítics de l’Ajuntament han emprat la primera reunió per a delimitar el camp de treball i els objectius de la comissió. Segons ha explicat el president, Carlos Galiana, la comissió no pretén realitzar un judici paral·lel a les actuacions judicials ja en curs: “La justícia porta el seu propi ritme. Nosaltres tenim la nostra comesa, que és depurar el que haja passat en este Ajuntament, concretament en el si del Grup Municipal Popular i establir fins a on arriben les responsabilitats polítiques”.

Todos los grupos, excepto el PP, adelantan que pedirán la comparecencia de Rita Barberá.
image-353670

Els cinc representants de cadascun dels Grups Municipals actuaran amb vot ponderat en funció de la seua representació en el consistori. En la reunió del 3 de maig, la comissió té previst fixar el seu calendari de treball, que inclourà l’examen de la documentació requerida pels grups municipals i concretar una llista de compareixences sol·licitades. Els tres grups municipals que substenten el govern han afirmat que, entre les compareixences, demanaran la de l’exalcaldessa Rita Barberà. Així ho ha dit a preguntes dels periodistes el representant de Compromís, Carlos Galiana, qui ha afegit que: “esperem que ja que el Partit Popular ha manifestat la seua intenció de col·laborar amb aquesta comissió, aqueixa col·laboració incloga la compareixença dels seus membres quan se’ls sol·licite”.

Per la seua banda, Sandra Gómez (PSPV) ha subratllat la paradoxa que suposa que la comissió comence els seus treballs el mateix dia que Rita Barberá ha declarat a Palma com a testimoni en el judici oral pel cas Nóos i ha deixat clar que el seu grup demanarà la compareixença de la exalcaldesa “no hi ha més que escoltar les transcripcions del sumari Taula per a adonar-se del paper fonamental de Rita Barberá i la seua secretària en la trama. No solament és que estiguera al corrent del finançament del PP sinó que com a alcaldessa havia de saber a canvi de què eixes empreses finançaven el Partit Popular “.

Per a Jordi Peris, l’objectiu principal de la comissió és “netejar la imatge de l’Ajuntament. Mostrar que volem arribar fins al fons i conéixer els punts de vista de tots els implicats”. En representació de València en Comú, Peris s’ha adherit a la petició de compareixença de Barberá: “Creiem que deu explicacions a tota la ciutadania i molt especialment a l’Ajuntament com a institució. No té obligació legal d’assistir, però sí té una obligació moral”. Ara cal consensuar el règim de treball i la llista de compareixences  davant la comissió d’investigació.

Durant la constitució de la comissió, el representant del grup Popular, Eusebio Monzó, ha reiterat la predisposició del seu grup a col·laborar en els treballs, “a pesar que l’Ajuntament ja ha pres decisions com la suspensió de sou i feina de personal assessor, saltant-se la presumpció d’innocència”. Monzó ha opinat que si s’invoca la separació de poders hauria de ser en sentit ampli i no han d’establir-se judicis paral·lels sinó valorar les responsabilitats polítiques. El PP és el primer interessat a esclarir els fets, com demostra l’expedient informatiu obert als regidors”. Segons Monzó, el grup Popular valorarà la compareixença sol·licitada de Rita Barberá, els regidors i els assessors: “Si entenem que l’única cosa que es vol establir és un judici paral·lel no estarem d’acord”.

Per al representant de Ciutadans, Fernando Giner, “hui és un dia molt important per a l’Ajuntament. S’han obert les finestres perquè córrega l’aire. Teníem un mandat per a regenerar la vida pública i hui l’estem acomplint, amb la màxima transparència”. Giner ha recalcat que Rita Barberá ha de comparèixer davant la comissió, “igual que els regidors i els assessors compromesos amb la situació. És important exigir responsabilitats però hem d’anar més enllà i posar en marxa mesures perquè tot açò no torne a succeir”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.