Govern no dissipa dubtes sobre l’ocupació militar del Convent de Sant Doménec a València que estaria incomplint la Convenció de l’Haia

muletreprovacio2018

Mulet lamenta la nova negativa a abandonar el convent i recorda que ho converteix en objecte d’atacs en cas de conflicte

València, 30 d’octubre de 2018. El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha lamentat que de nou, el Govern evite comprometre’s amb deixar d’usar militarment el Convent de Sant Doménec de València, i evite aplicar la Convenció de l’Haia que desaconsella usar béns culturals per a usos militars.

Mulet va presentar aquestes preguntes:

En l’Article 4.1 del Tractat que sorgeix arran de la Convenció de l’Haia s’exposa que: “Les Altes Parts Contractants es comprometen a respectar els béns culturals situats tant en el seu propi territori com en el de les altres Altes Parts Contractants, abstenint-se d’utilitzar eixos béns, els seus sistemes de protecció i les seues proximitats immediates per a finalitats que pogueren exposar aquests béns a destrucció o deterioració en cas de conflicte armat, i abstenint-se de tot acte d’hostilitat respecte de tals béns”.


La Convenció, en el seu article 1, considera béns culturals independentment d’origen i propietari, tots aquells que siguen béns, mobles o immobles, i que tinguen una gran importància per al patrimoni cultural dels pobles, ja siguen monuments d’arquitectura, d’art o història, religiosos o seculars.

Alguns béns culturals o Béns d’Interès Cultural com el Convent de Sant Doménec a València alberguen, a dia d’avui, 250 militars, sent a més un braç essencial per a l’Exèrcit. El Convent de Sant Doménec és solament un exemple de tants béns que en cas de conflicte bèl·lic serien objectius principals.
Aquesta convenció naix per a evitar la destrucció de béns culturals en conflictes bèl·lics, però és clar que la seua aplicació ha de complir-se en temps sense conflictes, ja que el risc per a aquests béns es manté ( no es pot preveure sempre un conflicte bèl·lic que converteix automàticament a aquests béns com a objectius, i no cal obviar que les principals amenaces a la integritat de les persones i béns que patim en l’actualitat no es tracten de conflictes armats entre dos estats, sinó d’atemptats dins d’un territori per part de grups o persones terroristes, on els edificis d’ús militar sempre seran objectius prioritaris”

1Té el Govern de l’Estat espanyol un llistat amb els potencials objectius militars en cas de conflicte armat? NO ES CONTESTA

2 En cas que existisca, Es contempla un pla de desmilitarització urgent en béns, com l’esmentat, en cas que esclatara un conflicte bèl·lic? I de desmantellament dels mateixos? NO ES CONTESTA

3 Quines mesures té plantejades prendre el Govern de l’Estat espanyol per a preservar els Béns Culturals i els Béns d’Interès Cultural en cas de conflicte armat amb la finalitat de complir amb les obligacions subscrites per l’Estat espanyol en la Convenció de l’Haia?


Resposta: les mesures que té plantejades el Govern de l’Estat espanyol per a preservar els béns culturals i els béns d’interès cultural en cas de conflicte armat són les contemplades en el text de la Convenció de l’Haia ratificat pel Regne d’Espanya en 1960, així com en el primer protocol de 1954 i segon protocol de 1999, als quals es va adherir en 1992 i 2001, respectivament.

Què diu la convenció?: Article 4. Respecte als béns culturals.
1. Les Altes Parts Contractants es comprometen a respectar els béns culturals situats tant en el seu propi territori com en el de les altres Altes Parts Contractants, abstenint-se d’utilitzar eixos béns, els seus sistemes de protecció i les seues proximitats immediates per a finalitats que pogueren exposar aquests béns a destrucció o deterioració en cas de conflicte armat, i abstenint-se de tot acte d’hostilitat respecte de tals béns.

4 Entén el Govern que malgrat no estar immers en un conflicte bèl·lic, aquest monument en concret és objecte d’atac militar, terrorista, etc de primer grau en cas d’existir qualsevol incident? NO CONTESTA

5 Durant el fallit colp del 23F aquesta Capitania va ser escenari també de mobilització de vehicles pesats, que també hagueren pogut posar en risc la integritat d’aquest centre, Contínua pensant que el Govern que aquest és l’edifici més adequat per a albergar aquests usos militars? NO CONTESTA

La resposta del Govern:

El Convent de Santo Domingo és una propietat afecta al Ministeri de Defensa i assignada a l’Exèrcit de Terra.

En aquesta instal·lació està situat la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat, a més d’altres Unitats de l’Exèrcit de Terra, en la qual treballen diàriament més de 238 homes i dones entre civils i militars. Aquesta propietat està assignada per a finalitats de Defensa des de fa 176 anys, sent per tant un edifici històric i emblemàtic de l’Exèrcit, la qual cosa demostra que es conega popularment com a Capitania General.

A causa d’aquest factor representatiu, és la seu del Representant Institucional de les Forces Armades de la Comunitat Valenciana, el qual recau en el Tinent General Cap de la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat.

Mitjançant aquesta instal·lació, les Unitats allotjades asseguren la necessària disponibilitat i preparació, de manera que es facilite la generació d’organitzacions operatives per a la realització de les operacions militars requerides pel Cap d’Estat Major de la Defensa i contribuir al fet que s’aconseguisquen amb la màxima garantia els objectius de l’ensinistrament militar.

En les Forces Armades es fomenta el respecte a la cultura i als béns culturals, en aquest cas donat el caràcter d’aquest edifici, s’està realitzant un gran esforç tant en la conservació i el manteniment del mateix com en la posada a la disposició del públic, organitzant jornades de portes obertes i visites guiades que tenen un gran acolliment i registrant un nombre elevat de visitants.

La possibilitat d’albergar unitats militars en temps de pau en instal·lacions declarades Bé d’Interès Cultural no entra en contradicció amb el Dret Internacional.
D’altra banda, s’informa que les mesures que té plantejades el Govern de l’Estat espanyol per a preservar els béns culturals i els béns d’interès cultural en cas de conflicte armat són les contemplades en el text de la Convenció del l’Haia ratificat pel Regne d’Espanya en 1960, així com en el primer protocol de 1954 i segon protocol de 1999, als quals es va adherir en 1992 i 2001, respectivament.

Per a Mulet ” la resposta no aborda la qüestió plantejada, és una barbaritat que una joia arquitectònica estiga sent usat per a usos militars, i per tant, convertint-la en objectiu militar de primer ordre; per a açò no fa falta entrar en un conflicte armat amb un altre país, recordem que va ser escenari de moviments colpistes el 23F o és objectiu de primer interès per a un atemptat terrorista. Però el més greu del tot, és el menyspreu a la voluntat política de les Corts Valencianes que van exigir la seua desmilitarització”

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.