El MuVIM presenta per primera vegada a València el documental ‘Gurumbé. Canciones de tu memoria negra’

El Péndulo | REdacció.- El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València,  presenta aquest dijous, 21 de setembre, a les 19:30 hores, ‘Gurumbé. Canciones de tu memoria negra’, un documental que escorcolla el tràfic d’esclaus en l’Espanya colonial i les arrels africanes del flamenc.

Les cròniques oficials de la nostra història han passat per alt un fet especialment luctuós: fins al segle XVIII, Sevilla i Cadis varen estar dues de les ciutats europees en les que es comerciava amb persones provinents, sobretot, de l’Àfrica subsahariana. Parlem del comerç d’esclaus, òbviament, un aspecte de la història d’Espanya que molts s’han entestat a negar. El cas és que això va propiciar que en ambdues ciutats s’instal·laren comunitats africanes de les quals hui amb prou feines és possible descobrir-ne cap rastre. Un rastre, però, que sí que deixaren en una molt determinada i coneguda classe de música: el flamenc.

Fotograma del filme.

El documental ‘Gurumbé. Canciones de tu memoria negra’ indaga en aquest passat obviat i menystingut exhumant les arrels negres del flamenc i traient a la llum un aspecte ignominiós —el tràfic d’esclaus— en la història de l’Espanya negra i negrera. A la primera part del documental, Miguel Ángel Rosales —antropòleg i director del documental— realitza una anàlisi exhaustiva del paper real que va jugar Espanya en el negoci internacional de l’esclavatge: a Granada, per posar només un exemple, es conserven 2.500 documents de compravenda d’esclaus.

A la segona part, el documental se centra en rastrejar les petges que eixes comunitats d’esclaus afincades a Cadis i Sevilla deixaren en les tradicions musicals que acabaren confluint en el flamenc, abonant així la idea que molts dels nostres trets culturals més idiosincràtics han estat fruit de l’intercanvi i el mestissatge amb altres cultures, com les africanes.

L’entrada per assistir a la projecció és completament gratuïta, però l’aforament de la sala limitat. Després de la projecció, hi haurà un col·loqui que comptarà amb la participació del director del documental; de Deborah Ekoka, coordinadora de la llibreria United Mind; i de l’antropòleg Hasan G. López.

Tant la projecció com el col·loqui posterior comptaran amb intèrpret de llenguatge de signes per a persones sordes.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.